Editör
Efsanevi Üye
Teklif eğrisi nedir kısaca?
Teklif eğrisi nedir? (Ekonomi) Teklif eğrisi iki-ülkeli ve iki-mallı standart dış ticaret modellerinde çeşitli fiyatlardan bir ülkenin karşı ülkenin bir birim malı için kendi malından teklif edeceği miktarları gösteren bir eğridir.
Teklif eğrisi nedir nasıl elde edilir ve neleri gösterir?
İthal malı birer birim artırılırken, bunların karşılığında ülkenin kendi malından önereceği miktarları gösteren eğriye teklif eğrisi denir. Ya da tersine, teklif edilen ihraç malları birer birim artırılırken talep edilen ithal malı miktarlarını gösteren talep eğrisi de denilebilir.
FF doğrusu neyi gösterir?
FF doğrusu neyi gösterir?
Üretim olanakları eğrisi ile i1 kayıtsızlık eğrisine teğet olarak çizilen FF doğrusunun eğimi iç fiyatları ifade eder.
Dış ticaret hadleri ne demek?
Dış ticaret hadleri ne demek?
DIŞ TİCARET HADLERİ (TERMS OF TRADE) İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine oranıdır. Dış ticaret haddinin 100ün üzerinde bulunması, dış ticarete konu malların ihracat fiyatlarının ithalat fiyatlarına göre daha yüksek olduğunu gösterir. Birim değer endeksleri TÜİK tarafından hesaplanmaktadır.
Teklif eğrileri nedir uluslararası iktisat?
Teklif eğrisi, bir ülkenin ithal ettiği mal miktarları birer birim artırılırken, her birime kendi malından teklif edeceği mal miktarlarını gösterir. İthal edilen malın toplam miktarı arttıkça, bir ülkenin bir birim ithal malı karşılığında kendi malından önerece- ği miktarlar giderek azalır.
Uluslararası ticarette denge sağlayan fiyat düzeyinde aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
İki ülkeli modelde ülkelerin teklif eğrilerinin kesiştiği noktadan geçen ticaret haddi (ululararası nisbi fiyat oranı) denge ticaret haddini gösterir. Bu bir denge fiyatıdır. Çünkü bir tarafın satmak istediği mal miktarını (ihracat), diğer tarafın satın almak istediği miktara (ithalat) eşitler.
Dış ticaret üçgeni neleri gösterir?
Dış ticaret üçgeni neleri gösterir?
Açık bir ekonomide üretim ve tüketim noktalarından eksenlere çizilen dikmeler bir üçgen alanı oluşturur. Önemli özellikleri olan bu üçgene "dış ticaret üçgeni" adı verilir. Bu üçgenin hipotenüsü uluslararası fiyat oranını, bir dik kenarı ihracat miktarını, diğer dik kenarı da ithalatı gösterir.
Ticaret hadleri ne demektir?
Ticaret hadleri ne demektir?
İhracat fiyatlarının ithalat fiyatlarına oranıdır. "Had" derece anlamına gelmektedir. Ticaret haddi alınan satılan malların miktarı ve bu malların değişim oranını gösteren ölçüdür. Belirli bir dönemde alınan ve satılan malların fiyatları karşılaştırılarak o dönemdeki kayıp ya da kazanç görülebilir.
Dış ticaret haddi neye göre belirlenir?
Dış ticaret haddi nedir nasıl hesaplanır?
Dış ticaret haddi, bir ülkenin bir birim mal veya hizmet ithal etmek için kaç birim mal veya hizmet ithal etmesi gerektiğini gösteren bir veridir. Dış ticaret haddi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin ortalama fiyatı ithal edilen mal ve himetlerin ortalama fiyatına bölünerek hesaplanır.
Dış ticaret üçgeni nedir?
Dış ticaret üçgeni nedir?
Triangle Ülkenin dış ticaretten kazancını göstermek amacıyla üretim olanakları ve toplumsal kayıtsızlık eğrileri kullanılarak yapılan çizimde, hipotenüsü uluslararası fiyat, dik kenarlarından birisi dışsatım, diğeri ise dışalım miktarı olan üçgen.