Modoratör
Efsanevi Üye
Tehlikeli ben nasıl olur?
Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.
Kanserli ben nasıl tedavi edilir?
Dermatoskopi adı verilen yöntemde benler 10 ila 20 kat arasında büyütüldükten sonra tedavi uygulama işlemine geçilir. Çoğunlukla kullanılan tedavi yöntemi ise cerrahi işlem ile birlikte kanser riskini taşıyan benlerin alınmasıdır.
Kaşınan benler tehlikeli mi?
Kaşınan benler tehlikeli mi?
Eğer bir ben renk, şekil, boyut olarak hızlı bir değişime uğruyorsa, kaşınma, kanama veya ağrı varsa melanom olma olasılığı yüksektir ve bu durumda benin alınması gerekebilir. Öte yandan ben alınması kesinlikle kanser oluşumunu tetiklemez. Aksine olası bir kanserin erken teşhis ile yakalanması sağlanır.
Kanserli ben alındıktan sonra ne olur?
Ben aldırmak kansere kesinlikle neden olmaz. Hatta lezyonun alınması ileride oluşabilecek kanseri kesin olarak engellemiş olur. Kanserli benlerin alınması ise herhangi bir sorun yaratmaz.
Kanserli ben yayılır mı?
Kanserli Benler Malin melanom benler kısa sürede vücudun başka bölgelerine sıçrayabilir. Bu nedenle risklidir. Fark edilir edilmez en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde yayılarak ölümcül olabilir.
Benlerin kaşınması normal mi?
Benlerin kaşınması normal mi?
Benleriniz kaşınıyor, ağrıyor, kızarıyorsa, Benlerinizin yakınındaki lenf bezlerinde şişmeler görüyorsanız dermatoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.
Ben kaşıntı yapar mı?
Ben renginde koyulaşma, kanama, kızarıklık, kaşıntı, ben etrafında beyazlık önemli belirtilerdir ve hemen bir dermatoloğa başvurulması gerekir. Benlerin üzerinde gelişen kanser tipi, hayati risk yaratabileceğinden belirli bir derinliğe inmeden en kısa zamanda müdahale edilerek çıkarılması gerekir.
Küçük et beni koparsa ne olur?
Kendi başına koparma işlemi küçük et beni için sorun oluşturmayabilir ancak büyük et benlerinin koparılması ciddi kanamaya yol açabilir. Et beninin koparıldığı bölgenin bakımı iyi yapılmazsa ilgili bölge enfeksiyon kapabilir. Yine koparılan bölgede yara iyileşmesi düzgün olmazsa et benini düştüğü yerde iz kalabilir.
Ben koparmak zararlı mı?
Ben koparmak zararlı mı?
Konuya şüpheyle yaklaşanlar da var; ancak tatmin edici delillere ulaşılamamış durumda. Yani benlerin koparılmasının veya cerrahi müdahale sonrasında alınmasının kanser oluşumu ile hiçbir alakası bulunmuyor.
Ciltteki benler nasıl yok edilir?
Bir damla iyotu benin üzerine dökün ve kurumasını bekleyin. Günde iki kez olmak üzeri iyot tedavisini her gün uygulayın. Benin üstüne ve çevresine tahrişten koruması için vazelin sürmeyi unutmayın. İyotu yemek yerine üzerine uygulamak daha iyi bir tedavidir.