Modoratör
Efsanevi Üye
Özel tüketim vergisi artan oranlı mıdır?
Gelir vergisi dışındaki vergiler (örneğin, katma değer ve özel tüketim vergileri) gerileme eğilimindedir. Bu nedenle, gelir vergisini düz oranlı yapmak genel olarak azalan oranlı vergi yapısıyla sonuçlanabilir.
Özel Tüketim Vergisi servetten alınan vergi midir?
Özel Tüketim Vergisi servetten alınan vergi midir?
Ayırım yapılmaksızın tüm mal ve hizmetler üzerinden alınan vergiler genel tüketim vergileri iken, sadece belirli bir takım mal ve hizmetler üzerinden üretim veya dağıtım aşamasında alınan vergiler ise özel tüketim vergileri olarak adlandırılmaktadır.
Özel Tüketim Vergisi hangi hükümet çıkardı?
06/06/2002 tarih 4760 sayılı özel tüketim vergisi kanunu başbakanlığını (bkz: mustafa bülent ecevit)'in yaptığı "57.hükümet tarafından" çıkartılmış ise de; kanunda yapılacak olan incelemede geçici maddelerin ve değişikliklerin * tamamen akp hükümetleri tarafından yapılması ve bazı geçici maddelerin bitim tarihinin 2023 …
Artan oranlı vergiler nelerdir?
Artan oranlı vergiler nelerdir?
Artan oranlı vergi, vergi matrahı arttıkça matraha uygulanan oranı da artan bir vergi tarifesi türüdür. Örneğin, yıllık 20.000 TL gelire %10 vergi oranı uygulanırken 30.000 TL gelire %15 vergi oranı uygulanması durumunda artan oranlı vergi söz konusudur.
Özel tüketim vergisini kim öder?
ÖTV'yi ödemekle yükümlü olan taraflar, ilgili malın niteliğine göre değişmekle birlikte genellikle ithalatçı ve ilk satıcıdır. İthalatçı ve ilk satıcılar, ilgili mal için devletin o malın nitelikleri veya elde edilme kriterleri doğrultusunda belirlemiş olduğu oran ya da maktu doğrultusunda ÖTV bedelini belirler.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu ne zaman çıktı?
Özel Tüketim Vergisi Kanunu ne zaman çıktı?
22 asıl ve 8 geçici maddeden oluşan 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu 1 Ağustos 2002 tarihi itibariyle yürürlüğe konulmuştur. ÖTV'nin uygulamaya konulmasıyla Taşıt Alım Vergisi, Trafik tescil harçları gibi 13 adet vergi uygulamadan kalkmıştır.
Özel Tüketim Vergisi hangi yılda yürürlüğe girmiştir?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.