Son Konular

Nevus neden olusur?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Nevüs neden oluşur?

Ben (Nevüs) nedir? Benler latince adıyla nevüsler; vücudun her yerinde görülebilen, sıklıkla kahverengi, oval ya da yuvarlak iyi huylu oluşumlardır. Deriye rengini veren pigmenti üreten melanosit adı verilen hücrelerden köken alır. Bir kişide oluşacak benler muhtemelen önceden genetik olarak belirlenmiş bir durumdadır.

Ben ne zaman tehlikeli olur?

Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.

Nevüs eksizyonu ne demek?

Nevüs eksizyonu ne demek?
Vücudun belli kısımlarında ortaya çıkan benlerden kurtulmak için uygulanan işleme ben aldırma veya bilimsel adıyla Nevüs Eksizyonu denilmektedir. Cilde rengini veren melanin pigmentinin yoğunluk miktarında artış olması, ciltte kabarık nodüller şekildeki cilt lezyonlarına ben denilmektedir.

Melanositik lezyon ne demek?

Melanositik lezyon ne demek?
Açık kahve diffuz bir pigmentasyon zemini üzerinde, pigmente ağ görünümlü çizgiler ve bunların arasında hipopigmente alanlardan oluşan balpeteği benzeri görünümdür.

Melanositik lezyon nedir?

Melanositik nevuslar benign melanosit proliferasyonlarıdır. Deri renginde, mavi, kırmızı-kahverengi ya da siyah renkte olabilen makül ve papüllerdir. Melanositik nevuslar konjenital ve edinsel (kazanılmış, akkiz) olarak görülebilir (1).

Nevüs nasıl yok edilir?

Epidermal ve dermal nevuslar lazer ile tedavi edilebilirken, çok derin köke sahip olan lezyonların ve cilt kanserlerinin cerrahi yöntemler kullanılarak çıkartılması gereklidir. İyi huylu nevüsler, Er:YAG lazer ile tek bir seans ile ciltte herhangi bir iz oluşumu meydana getirilmeden tedavi edilebilmektedirler.

Nevüs nasıl geçer?

Nevüs nasıl geçer?
Benlerin en uygun tedavisi cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Bu işlem lokal anestezi altında yapılabilen küçük bir müdaheledir. Burada ben (nevüs) etrafından sağlam sınırlarla birlikte çıkartılır ve çok ince dikişler kullanarak estetik şekilde dikilir. Bu operasyon sonucunda incede olsa bir iz kalacaktır.

Hangi ben kanser yapar?

Hangi ben kanser yapar?
Benin çapı 5 mm'den büyükse, Mevcut bir benin yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluşmuşsa, Ben üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa, Özellikle avuç içi ve ayak tabanında bulunan benlerde ve tırnak kenarında ya da tırnakta kahverengi renk değişikliği varsa bunlar malign melonomun işareti olabiliyor.

Nevüsler genellikle vücudun her yerinde görülebilen, kahverengi, oval ya da yuvarlak iyi huylu oluşumlardır. Bunlar genellikle deride rengi veren pigmenti üreten melanosit adı verilen hücrelerin oluşturduğu lezyonlardır. Bu benlerin oluşumu genellikle genetik faktörlere bağlıdır ve bellidir, ancak bazı durumlarda yaşam boyunca da ortaya çıkabilirler.

Bir ben ne zaman tehlikeli hale gelir sorusuna yanıt olarak, asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük, çok renkli ve rengi koyu olan benlerin riskli olabileceği belirtilmektedir. Ayrıca, benlerde kanama, kabuklanma, tahriş olma, iyileşme sürecinde gecikme gibi durumlar da dikkate alınmalıdır. Bu belirtiler varsa, bir dermatologa veya uzman bir doktora başvurmak önemlidir.

Nevüs eksizyonu, vücudun belirli bölgelerindeki benlerden kurtulmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu işlemde, benin olduğu alan lokal anestezi altında uyuşturulur, ben çıkartılır ve ardından dikiş atılarak kapatılır. Bu şekilde, estetik olarak benin çıkartılması ve muhtemel malignite riskinin azaltılması hedeflenir.

Melanositik lezyon, açık kahve rengi ve pigmentasyon zemini üzerinde pigmente ağ görünümlü çizgilerin bulunduğu, balpeteği benzeri bir görünüm oluşturan bir cilt lezyonudur. Bunlar genellikle benign (iyi huylu) melanosit proliferasyonlarıdır.

Nevüslerin tedavisi genellikle cerrahi yollarla gerçekleştirilir. Epidermal ve dermal nevuslar lazer ile tedavi edilebilirken, derin köklü lezyonların ve cilt kanserlerinin cerrahi olarak çıkartılması gerekebilir. İyi huylu nevüsler ise lazer veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilerek ciltte minimal iz bırakmadan çıkarılabilir.

Benlerin geçmesi için en uygun yöntem cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Bu işlem genellikle lokal anestezi altında yapılan küçük bir müdahale şeklinde gerçekleşir. Ben etrafındaki sağlam sınırlarla birlikte çıkartılır, ardından cilt estetik bir şekilde dikilir. Bu operasyon sonunda oluşabilecek ince bir iz dışında genellikle benin geride kalma ihtimali düşüktür.

Son olarak, hangi benin kanser yapabileceğine dair belirtiler arasında benin çapının 5 mm'den büyük olması, mevcut benin yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluşması, kanama veya kaşıntı başlaması ve özellikle avuç içi ve ayak tabanında veya tırnak çevresinde renk değişikliği gibi belirtiler bulunabilir. Bu durumlar, malign melonomun işaretleri olabilir ve mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Sss pat yontemi nasil yapilir?

Seni cok ozledim kim soyluyor?

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.706
  3. Kullanıcılar

1. 33.205
  4. Son üye

Geri
Üst Alt