Editör
Efsanevi Üye
Medreseler neden açılmıştır?
Medreseler başlangıçta Sünni İslam inancını Şii mezhebinin baskısından halkı korumak amacıyla devlet tarafından kurulmuştur. Ancak daha sonraki dönemlerde medreseler vakıflar aracılığı ile açılmış bu gelenek Osmanlı Devletinde de sürdürülmüştür.
Hangisi önce yapılmış medreseler?
Tarihteki ilk medrese Anadolu'da açılmış olan Yağbasan Medresesi'dir. Yağbasan medresesi Selçuklu döneminde inşa edilmiştir. Bu medrese kısmen de olsa günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Yağbasan medresesinin 1000 yıllık bir tarihi bulunmaktadır.
Günümüzde medrese var mı?
Günümüzde medrese var mı?
İslâm ülkelerinde çeşitli ilimlerde orta ve yüksek seviyelerdeki eğitim ve öğretim müesseseleri olan medreseler, günümüzde işlevlerini değiştirerek varlıklarını sürdürmektedir.
Medreseler hangi Türk devleti zamanında kurulmuştur?
Medreseler hangi Türk devleti zamanında kurulmuştur?
F. Reşit Ünat'a göre ise İslam'da ilk medrese Büyük Selçuklu Devleti zamanında Alparslan'ın veziri Nizamülmülk tarafından açılan ve yine onun ismiyle anılan Nizamiye Medreseleri'dir.
İstanbul'da ilk medreseyi kim yaptı?
Bu medrese 1331 yılında Orhan Gazi tarafından kurulmuştur. İznik Orhaniyesi olarak da bilinen bu medrese, dönemin ünlü müderrislerini de bünyesinde barındırmıştır. Alaeddin Ali Esved, Taceddim-i Kürdi, Davud el- Kayseri gibi tanınmış müderrisler Selçuklu medreselerinin bulunduğu yerlerden gelerek eğitim vermişlerdir.
Fatih dönemi medreselere ne denir?
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethinden sonra sekiz kiliseyi sekiz ünlü alimin ders vermesi amacıyla medreseye çevirdi. Fatih'in kanunnamesinde Sahn-ı Seman diye meşhur olan bu medreselere eski vakfiyesinde (Medaris-i Semaniye) denilmektedir.
Türk tarihinde ilk medreseyi hangi devlet kurmuştur?
Türk tarihinde ilk medreseyi hangi devlet kurmuştur?
Unat'a göre ise İslâm'da ilk medrese Büyük Selçuklular zamanında Alparslan'ın veziri Nizamülmülk (1018-1092) tarafından açılan ve yine onun ismiyle anılan "Nizamiye Medreseleridir." (5). Sakaoğlu ise ilk medresenin kurucusu olarak, Nişabur hâkimi Emir Nasır b. Sebüktekin'i göstermektedir (6).
Medreseyi kim kaldırdı?
Medreseyi kim kaldırdı?
Bu amaçla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 3 Mart 1924'te Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu kabul edildi. Bu kanunla, medreseler kaldırıldı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlan içindeki bütün okullar, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlandı.
Osmanlı'da medrese nedir?
Başta Osmanlı Devleti olmak üzere pek çok Müslüman ülkesinde orta ve yükseköğretim eğitimi medreselerde verilir. Medreselerde ders veren kişilere genellikle müderris denilmektedir. Müderrislerin yardımcıları ise muid olarak adlandırılmaktadır.
Türkiyede medrese var mı?
Hangi illerde medrese var?
Hangi illerde medrese var?
Anadolu Selçuklu Medreseleri (Erzurum, Sivas, Kayseri, Konya ve Kırşehir) [2014] 12. ve 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti Dönemi'nde inşa edilmiş olan Anadolu Selçuklu Medreseleri, zarif taş işçiliği, mimari özellikleri ve Anadolu'ya has süsleme şemalarıyla dikkat çekmektedir.
Türk İslam tarihinde ilk medreseler hangi dönemde açılmıştır?
Türk İslam tarihinde ilk medreseler hangi dönemde açılmıştır?
Unat'a göre ise İslâm'da ilk medrese Büyük Selçuklular zamanında Alparslan'ın veziri Nizamülmülk (1018-1092) tarafından açılan ve yine onun ismiyle anılan "Nizamiye Medreseleridir." (5).
Bugünkü anlamda medreseler kimin zamanında kurulmuştur?
Özellikle Karahanlılar döneminde Türk İslam devletlerinde medrese geleneği başlamıştır. Karahanlılar döneminde medrese geleneği ile birlikte burslu öğrencilik sistemi de başlamış olur. Bazı kaynaklara göre ise İslam geleneğinde ilk medresenin Büyük Selçuklu Devleti zamanında kurulduğu düşünülüyor.
Ilk medrese kimin zamanında kurulmuştur?
Anadolu'da açılan ilk medrese Danişmentliler tarafından Tokat Niksar'da açılan Yağbasan Medresesi'dir. Osmanlı Devleti'nin devrinde ilk medrese Orhan Bey zamanında 1330 yılında Orhan Gazi Medresesi adıyla İznik'te kurulmuştur.