Editör
Efsanevi Üye
Lazistan ne zaman yıkıldı?
LAZİSTAN SANCAĞI VE ARTVİN İLLERİ Bu sancak 1928'de, Türkiye Cumhuriyeti tarafından ağvedilmiş ve yerine Rize ve Artvin vilayetleri kurulmuş. Günümüzün Laz coğrafyasına bakıldığı zaman, Pazar'dan Sarp'a yani Gürcistan Batum'a kadar uzanan bir bölgede yaşadıklarını biliyoruz.
Lazistan nereye bağlı?
Osmanlı Devleti döneminde Lazların da yaşadığı topraklar, Lazistan Sancağı adıyla ayır bir idari birimdi ve bugünkü Trabzon ilinin doğu kısmı (Çaykara, Dernekpazarı, Hayrat, Of) ile Rize ilini, Artvin ilinin bir kısmı (Arhavi, Hopa, Borçka, Murgul, Meydancık) ile Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Batum'u içine …
Lazlar nereden göç ettiler?
Lazlar nereden göç ettiler?
Kafkasya'da Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Batum kentinde ve kente bağlı Sarp, Gonio (Gönye), Kahaber, Thilnari gibi köylerde ve çok az da Ahıska, Ureki ve Abhazya'da olmak üzere 5.000 ila 32.000 arasında Laz'ın yaşadığı tahmin edilmektedir.
Hangi iller Laz?
Hangi iller Laz?
"Lazistan Sancağı" içinde yer alan günümüzün Atina (Pazar), Art'eşeni (Ardeşen), Vi3e (Fındıklı), Vija (Çamlıhemşin) ilçeleri Rize iline; Arkabi (Arhavi) ve Xopa (Hopa) ilçeleri Artvin (Dönem içinde ilin başta Rize merkezli daha sonra Artvin'in merkez olduğu Çoruh vilayeti olarak oluşturulan siyasi gelişmeler de yine …
Lazca Rumca mı?
Lazca ile Romeikaca /Rumca aynı dil değildir ve Lazlarla,Trabzon'un bazı köy ve ilçelerinde yaşayan Rumlarla etniksel ve dilsel bir benzerlik yoktur ,bu iki ayrı halkı ve dilini bir millet ve bir dil sananlar için aşağıda Lazca ile Rumca kelimeleri karşılaştırmalı veriyoruz,bu kelimeleri çoğaltmak mümkün, özellikle …
Giresun laz mı?
Giresun'un etnik yapısı Bu tabir özellikle Trabzon gibi Giresun icin de kullanılan bir tabirdir. Giresun'da Laz nufusu yaşamamaktadır. Giresun İlimiz Osmanlı Döneminde olduğu gibi bugün de Türk nüfusunun çoğunlukta olduğu bir ilimizdir.
Trabzonda laz var mi?
Trabzonda laz var mi?
trabzon'daki laz sayısı bilinenin aksine çok ama çok azdır. trabzon'un etnik yapısının çoğunluğunu çepni ve kıpçak türkleri oluşturmaktadır,şive de buna bağlı olarak gelişmiştir trabzon şivesinin rumca ile bağlantısı yoktur.