- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Karşı temyiz başvurusu nedir?
İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı olarak hükümlerinin yeniden incelenmesi için yapılan kanun yoluna temyiz denir. Taraflar başvurusunu gerçekleştirmeleri ardından istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesinin veya bozulmasının talebinde bulunurlar.
Ceza temyiz dilekçesi nereye verilir?
Kanunda öngörülen şekli şartlara uygun olarak hazırlanmış bir temyiz başvuru dilekçesi, Yargıtay'a gönderilmek üzere olduğu belirtilmek suretiyle temyizi istenen gerekçeli kararı veren yerel mahkemeye veyahut bölge adliye mahkemesine verilmelidir.
Yargıtaya hangi durumlarda başvurulur?
Yargıtaya hangi durumlarda başvurulur?
Yargıtay tarafından Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulması üzerine, dosyanın gönderildiği mahkeme bozmaya uyma veya direnme kararı verir. Hangi mahkemece verilirse verilsin, bozmaya uyma ve direnme kararları aleyhine doğrudan Yargıtay'a başvurulur.
Hangi davalar temyize gider?
Evlenmenin butlanına ve iptaline ilişkin davaların temyiz incelemesi duruşmalı yapılabilir. Boşanma veya ayrılığa, velayete, soybağına ve kısıtlamaya ilişkin davaların temyiz incelemesi duruşmalı yapılabilir.
Temyizden sonra ne olur?
Yargıtay'ın temyiz incelemesi sonucu hükmü onaması halinde istinaf mahkemesi tarafından verilen hüküm kesinleşir. Sanık bu aşamadan sonra olağan kanun yollarını tüketmiş olduğundan hüküm infaza verilebilir.
Süre tutum dilekçesi nereye yazılır?
Süre tutum dilekçesi nereye yazılır?
Süre Tutum Dilekçesi, istinaf kanun yoluna gidilecekse bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere kararı veren mahkemeye verilir veya kararı veren mahkemeye gönderilmek üzere nöbetçi mahkemeye de verilebilir.
Temyize başvurma yetkisi kime aittir?
Temyiz Kanun Yolu Nedir? (HMK 361-373) Temyiz, İstinaf Mahkemesi tarafından verilen nihai kararların hukuka uygunluğunun denetlendiği bir kanun yoludur (HMK m.361). Temyiz başvurusu üzerine hukuki denetim, bir yüksek mahkeme olan Yargıtay tarafından yapılır.
Yargıtay kararları temyiz edilebilir mi?
Yargıtay'ın bozma kararı üzerine, dosya kendisine gönderilen bölge adliye mahkemesi (istinaf mahkemesi) veya ilk derece mahkemesi direnme kararı verdiğinde, direnme kararlarına karşı da doğrudan temyiz yoluna gidilir.
Istinaf mahkemesi kararı kesin mi?
Istinaf mahkemesi kararı kesin mi?
İlk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararlarına karşı yapılan istinaf başvurusu öncelikli olarak incelenir ve istinaf mahkemesinin bu konuya dair verdiği karar kesindir.