Modoratör
Efsanevi Üye
İthal ikameci sanayileşme politikası neye yol açar?
İthal ikameci sanayileşmenin en önemli sonuçlarından biri özellikle buzdolabı, televizyon ve çamaşır makinesi gibi dayanıklı tüketim malları sanayisinin gelişmesiydi. Otomotiv sanayide yine bu dönemde gelişme gösterdi. İthal İkameci sanayileşmenin bir diğer önemli sonucu, kırdan kente doğru olan göçün hızlanmasıydı.
İthal ikameci sanayileşme ne demek?
bir malın yurt dışından ithal edilmesi yerine yurt içinde üretilmesini öngören, böylece döviz tasarrufu sağlayan sanayileşme stratejisidir.
İthal ikameci sanayileşme politikası hangi dönemde uygulanmıştır?
İthal ikameci sanayileşme politikası hangi dönemde uygulanmıştır?
Devletçi – İthal İkameci Dönem (1932-1939) 1932 yılı Temmuz'undan itibaren, bir dizi yeni iktisat politikası ve aracıyla devlet işletmelerinin öncülüğünü yapacağı bir sanayileşme hareketine girişildi.
Dışa açık sanayileşme nedir?
Dışsatım ve diğer kaynaklardan döviz gelirlerinin artırılması, ekonomide devlet müdahalesinin enaza indirilmesi, mal, üretim faktörleri ve döviz piyasalarında piyasa mekanizmasını egemen kılınması ve ekonominin dünya ekonomisiyle bütünleştirilmesi yönündeki çabaları içeren büyüme politikası.
Türkiyede ithal ikameci kalkınma stratejisi hangi yıl terk edilmiştir?
Türkiye, 1980 yılında 24 Ocak Kararları ile, ithal ikameci sanayileşme stratejisini terk ederek, ihracata dayalı sanayileşme stratejisini uygulamaya koymuştur.
Cumhuriyetin kuruluşundan 1980 yılına kadar ülkemizde uygulanan temel sanayileşme stratejisi nedir?
Cumhuriyetin kuruluşundan 1980 yılına kadar ülkemizde uygulanan temel sanayileşme stratejisi nedir?
Sanayileşme stratejisi ithal ikameci sanayileşme politikası üzerine oturtulmuştur (Seyidoğlu 1982:23). Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren izlenen bu model, o dönemde diğer az gelişmiş ülkeler tarafından da yaygın şekilde kullanılmaktaydı. Bu sanayileşme stratejisi, Türk ekonomisinin vazgeçilmez bir politikası olmuştur.
İthal ikamesi ilk kez ne zaman ortaya çıkmıştır?
asıl olarak 1945-1970 arası uygulanan, kökleri 1930'lardaki devletçilik uygulamalarına dayanan, bir iktisat politikası.