Son Konular

Is cizelgeleme nedir?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Iş çizelgeleme nedir?

İş Çizelgeleme bir ürünü oluşturan iş parçalarının eldeki tek veya çok sayıda makinelerde hangi sırada, ne zaman işleneceğinin saptanmasıdır. Faaliyet (Uretim, servis,vb.) Kaynak (Makine, Operator vb.) Zaman (Baslama, Bitis, vb.)

Edd kuralı nedir?

EDD (En Erken Teslim Süresi) : Gerekli makineye ya da hizmet merkezine öncelikle en erken teslim süresine sahip işin atanmasıdır. CR (Kritik Oran) : İşin teslimi için kalan zamanın o işin işlem süresine oranı bulunduğunda en küçük orana sahip işin gerekli makineye ya da hizmet merkezine ilk önce atanmasıdır.

Makine çizelgeleme nedir?

Makine çizelgeleme problemi, amaç fonksiyonuna uygun biçimde, verilen zaman periyodu içinde işleri makinelere atamayı amaçlar. İşler makinelere paylaştırılırken bir ya da birden çok amaç optimize edilmeye çalışılır.

Atölye tipi çizelgeleme nedir?

Atölye tipi çizelgeleme nedir?
Bir iş atölyesinde, her işin önceden belirlenmiş bir rotası vardır. Pratikte, işin gidişatının önemsiz hale gelip karar vermenin programcıya kalması durumu çoğunlukla gerçekleşir. İşin gidişatı açık uçlu olduğu zamanlarda model, bir açık atölye çizelgeleme olarak adlandırılır (Pinedo, 2008).

Çizelgeleme faaliyetleri nelerdir?

Çizelgeleme faaliyetleri nelerdir?
Bir dizi işin belirli özelliklerine göre sıraya dizilmesi işlemine sıralama denir. Çizelgeleme ise sınırlı kaynakların (makine, işçi, donanım, alet v.b.) belirli bir amaç veya amaçlar doğrultusunda, belirli kısıtlar altında ve belirli bir zaman aralığında, işlere atanması ile ilgili karar verme sürecidir.

Çizelgeleme problemi nedir?

Çizelgeleme, işlerin hangi makinede hangi sırada yapılacağının belirlenmesidir. Çizelgeleme problemleri, üretim ortanı açısından ele alındığında; tek makine, paralel makine, akış tipi ve atölye tipi çizelgeleme problemleri olmak üzere dört ana başlıkta incelenebilir (French, 1982).

Akış tipi çizelgeleme nedir?

Çizelgelemenin türlerinden biri olan akış tipi çizelgeleme, n işin m adet makinede aynı sırada işlem görmesidir. Bu problemin karmaşıklığı arttıkça en iyi çözüme ulaşılması zorlaşmaktadır.

Üretim çizelgeleme nasıl yapılır?

Üretim çizelgeleme yapabilmek için öncelikle firma içerisinde mevcut üretim merkezlerinin belirlenmesi ve ürünlerin üretim aşamasında hangi istasyonda hangi sırayla ne kadar süre işlem göreceğinin, yani iş akışlarının belirlenmesi gerekmektedir.

Esnek Akış Tipi çizelgeleme nedir?

Esnek Akış Tipi çizelgeleme nedir?
Esnek akış tipi çizelgeleme, her aşamada tek makine bulunan klasik akış tipi modelin ve tek aşamalı paralel makine modelinin genelleştirilmiş halidir (Cheng; Karuno; Kise, 2001:140).

Sezgisel algoritma nedir?

Sezgisel algoritma nedir?
Sezgisel algoritmalar ise geçiş süresinde daha verimli hale gelebilmek için en iyi çözümü aramaktan vaz geçerek çözüm zamanını azaltan algoritmalardır. Sezgisel algoritmalar en iyi sonucu bulacaklarını garanti etmezler fakat makul bir süre içerisinde bir çözüm elde edeceklerini garanti ederler.

İş çizelgeleme, bir ürünü oluşturan iş parçalarının belirli makinelerde hangi sırada ve ne zaman işleneceğinin planlanmasıdır. Bu süreçte faaliyet türü (üretim, servis vb.), kaynaklar (makine, operatör vb.) ve zaman (başlama, bitiş vb.) gibi faktörler dikkate alınır. İş çizelgeleme problemleri genellikle optimize edilmiş çözümler arayarak verimliliği artırmayı hedefler.

Edd kuralı (En Erken Teslim Süresi), işleri en erken teslim süresine sahip olan makineye veya hizmet merkezine atama prensibidir. CR (Kritik Oran) ise işin teslim süresi ile işlem süresinin oranının en küçük olana sahip işin öncelikli atanması anlamına gelir.

Makine çizelgeleme problemi, belirli zaman periyodunda işleri makinelere atama amacı güder. Bu süreçte bir veya birden fazla amaç optimize edilmeye çalışılır.

Atölye tipi çizelgeleme, bir iş atölyesinde her işin önceden belirlenmiş bir rotası olduğu durumu ifade eder. İşin akışının belirli durumlarda programcıya kaldığı ve açık uçlu atölye çizelgeleme adı verilen modelin söz konusu olduğu durumlarda atölye tipi çizelgeleme kullanılır.

Çizelgeleme faaliyetleri, işlerin belirli özelliklerine göre sıralanması ve sınırlı kaynaklar doğrultusunda belirli bir zaman diliminde işlere atama yapılmasını içerir.

Çizelgeleme problemleri, işlerin hangi makinede hangi sırada yapılacağının belirlenmesiyle ilgilidir. Üretim ortamına bağlı olarak tek makine, paralel makine, akış tipi ve atölye tipi çizelgeleme problemleri ele alınabilir.

Akış tipi çizelgeleme, n işin m adet makinede aynı sırada işlem gördüğü bir çizelgeleme türüdür. Bu problem karmaşıklık arttıkça en iyi çözüme ulaşmak zorlaşabilir.

Esnek akış tipi çizelgeleme, klasik akış tipi modellerin ve tek aşamalı paralel makine modellerinin genelleştirilmiş hali olarak tanımlanır. Bu modelde her aşamada tek makine bulunur ve esneklik avantajına sahiptir.

Sezgisel algoritmalar, geçiş sürelerini optimize etmek için geliştirilen ve makul bir süre içinde çözüm üreten algoritmalardır. En iyi çözümü garanti etmese de verimli sonuçlar sağlamayı hedefler. Bu algoritmaların amacı, çözüm zamanını azaltarak etkili sonuçlar elde etmektir.

Bir insanda olmasi gereken ozellikler nelerdir?

Dunyanin en uzun adami kimdir?

1. Konular

1. 1.284.227
  2. Mesajlar

1. 1.670.420
  3. Kullanıcılar

1. 33.198
  4. Son üye

Geri
Üst Alt