Son Konular

Gorev gruplari nedir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Görev grupları nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere görev grupları, bir dizi hedefi veya görevi gerçekleştirmek amacıyla kurulur. Görev grupları dolaylı hizmet sunumu uygulamalarında yaygındır. Bu gruplar daha çok kurumlarda, örgütlerde kurulur.

Psikoeğitim grupları nelerdir?

Bunlar; psiko-eğitim/rehberlik grupları, danışma/kişilerarası problem çözme grupları, psikoterapi/kişiliği yeniden yapılandırma grupları ve görev/iş yönelimli gruplardır.

Grup oluşturmanın şartları nelerdir?

Etkili Görev Grubu Oluşturmanın Kuralları
- Grubun amacını belirleyin: Grup toplanmadan önce grubun amacını net bir şekilde belirleyin.
- Kendi görüşlerinizi bilin: Diğer üyeleri dinlemeden önce kendi görüşlerinizi belirleyin.
- Dinleyin: İlk iki aşamadan eminseniz başkalarını rahatlıkla dinlemeye vaktiniz olur.

Formal ve informal grup nedir?

Formal ve informal grup nedir?
Bir organizasyondaki en önemli formal gruplar; emir-komuta grupları ile görev gruplarıdır. Kendilerini bir grup olarak algılayan, birbirleriyle sürekli ilişki ve iletişim içinde yaşayan, ortak değer yargıları ve normları bulunan, belli bir amacı veya çıkarı olan insan gruplarına informal grup denir(Bektaş,2015).

Kendi kendine yardım grupları nedir?

Kendi kendine yardım grupları nedir?
Kendi kendine yardım gruplarında aynı hastalıktan yakınan veya benzer yaşam zorlukları olan kişiler biraraya geliyor. Grup içinde sorunları hakkında rahat konuşabilmeyi sağlıyor. Sadece aynı sorunları olan kişiler gönüllü olarak toplanıyor.

Etkileşimsel grup nedir?

etkileşim halinde bulunan, psikolojik olarak birbirlerinin varlığından haberdar olan ve kendisini bir grup olarak algılayan küçük veya büyük birey topluluklarıdır.

Birincil sosyal grup nedir?

Birincil gruplar, yakın, yüz yüze, kalıcı, samimi ilişkilerin olduğu, sevgi bağları ile yürütülen küçük sosyal gruplardır. Bu grupların en önemlileri aile, oyun grubu, arkadaşlık ve akrabalık gibi gruplardır. Chicago okulu temsilcilerinden Charles Cooley tarafından sosyoloji literatürüne kazandırılmış bir kavramdır.

Görev grupları, belirli hedefleri veya görevleri gerçekleştirmek üzere oluşturulan gruplardır. Bu gruplar genellikle kurumsal veya örgütsel yapılar içinde yer alır ve dolaylı hizmet sunumu uygulamalarında sıkça görülür. Görev gruplarının amacı belirli bir hedefe ulaşmak veya belirli bir görevi yerine getirmektir.

Psikoeğitim grupları ise farklı alanlarda hizmet veren gruplardır. Psiko-eğitim/rehberlik grupları, danışma/kişilerarası problem çözme grupları, psikoterapi/kişiliği yeniden yapılandırma grupları ve görev/iş yönelimli gruplar psikoeğitim grupları örnekleridir.

Grup oluşturmanın belirli şartları vardır. Etkili bir görev grubu oluşturmak için grup amacının net bir şekilde belirlenmesi, kendi görüşlerin açık bir şekilde bilinmesi ve diğer grup üyelerinin dinlenmesi gibi kurallara uyulması önemlidir.

Formal gruplar ve informal gruplar da organizasyonlar içinde karşımıza çıkan grup türlerindendir. Formal gruplar belirli bir amaca hizmet etmek üzere resmi olarak oluşturulan gruplardır. Emir-komuta grupları ve görev grupları bu kategoriye girer. Informal gruplar ise belirli bir amacı olmayan, kendiliğinden oluşan ve genellikle sosyal ilişkiler üzerine kurulu gruplardır.

Kendi kendine yardım grupları, benzer sorunlar yaşayan bireylerin bir araya gelerek destek aldığı gruplardır. Ortak bir konu veya yaşam zorluğu etrafında bir araya gelen bireyler, sorunlarını konuşarak destek bulurlar.

Etkileşimsel gruplar, bir arada bulunan bireylerin bir grup olarak bir arada olduklarını fark ettikleri ve psikolojik olarak birbiriyle etkileşim içinde oldukları gruplardır. Bu gruplar küçük ya da büyük olabilir; önemli olan etkileşim ve grup olma algısının varlığıdır.

Son olarak, birincil sosyal gruplar yakın, samimi ve kalıcı ilişkilere dayanan gruplardır. Aile, oyun grubu, arkadaşlık ve akrabalık gibi gruplar birincil sosyal gruplar içinde yer alır ve sosyoloji literatüründe önemli bir kavram olarak kabul edilir.

Laiklik nasil ortaya cikmistir?

Buzlu cay hangi ulkenin?

1. Konular

1. 1.284.227
  2. Mesajlar

1. 1.670.370
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt