Modoratör
Efsanevi Üye
Cocomo etkin maliyet modeli nedir?
Yapıcı Maliyet Modeli (COCOMO), 1970'lerde Barry Boehm tarafından oluşturulan yazılım projeleri için prosedürel bir maliyet tahmin modelidir. Çeşitli projeler ve iş süreçleri için maliyetleri yansıtmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yazılım projelerinde maliyet hesabı nedir?
Yazılım maliyeti denince akla dar anlamıyla ilk geliştirme maliyeti gelse, geniş anlamıyla yazılım maliyeti; bu canlı organizmanın doğumundan ölümüne kadar yapılması gereken tüm harcamaları ifade eder.
Maliyet kestirimi nedir?
Maliyet kestirimi nedir?
Maliyet kestirimi; bir bilgi sistemi ya da yazılım için gerekebilecek iş gücü ve zaman maliyetlerinin üretimden önce belirlenebilmesi için yapılan işlemlerdir.
Adam saat hesabı nasıl yapılır?
Adam saat hesabı nasıl yapılır?
aslında 24 adamsaate eşit olmayan, çalıştırdığınız kişi günde kaç saat çalışıyorsa o kadar adamsaate eşit olan iş(çi) birimi. misal, 1 işçi bir günde 8 saat çalışıyorsa o işçi için bir adamgün 8 adamsaattir.
Donanım maliyeti nedir?
Donanım Maliyetleri: Her donanımın bir amortisman süresi vardır. Bu süre alacağınız cihazı ne kadar süre kullanmaya devam edeceğiniz ile ilgilidir. Örneğin bilgisayar aldığınızı varsayalım. 10.000 TL'ye bilgisayar satın alırken 5 yıl kullanacağınızı öngörüyorsanız; yıllık amortisman değeri 10.000/5=2.000 TL olacaktır.
Maliyet yönetimi neden önemlidir?
Olabildiğince doğru bir mamul ve hizmet maliyeti yapmak, mamul ya da hizmetlerin yaşam seyri performansının değerlendirmesini yapmak, süreç ve faaliyetleri doğru anlamak ve değerlendirmek, faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğini belirlemek maliyet yönetiminin öncelikli amaçlarındandır.
Eğitim adam saat hesabı nasıl yapılır?
Eğitim adam saat hesabı nasıl yapılır?
Öncelikle şunu açıklığa kavuşturalım: Her ne kadar hala çoğu kaynak kesin bir hesaplama yönteminden bahsetmiyor olsa da yıl sonunda "eğitim adam saat" oranını hesaplamak istiyorsanız kullanacağınız formül (Toplam Eğitim Saati X Eğitimi Alan Kişi Sayısı) / Toplam Çalışan Sayısı.
Adam gün sayısı nasıl hesaplanır?
Adam gün sayısı nasıl hesaplanır?
Proje maliyetleri nedir?
Proje maliyetleri, proje yönetiminin dokuz bilgi alanından biri olan proje maliyet yönetiminde ele alınmaktadır. Proje maliyet yönetimi, projenin hedeflenen ve onaylanmış bütçe sınırları içinde tamamlanabilmesi için maliyetlerin tahmin edilmesine, bütçelenmesine ve kontrolüne yönelik süreçleri tanımlar.