Modoratör
Efsanevi Üye
Çelişen kelimesinin anlamı nedir?
1. Takılmak: Zihnim çelindi şimdi hiç ezberleyemiyorum. 2. Takılıp düşmek: Kütüğe ayağım takılarak çelindim, yüzüm gözüm sıyrıldı.
Tutarlılık çelişki nedir?
Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.
Mütenakız çelişkili ne demek?
Mütenakız çelişkili ne demek?
Çelişkili. Birbirine uymayan, birbirine zıt olan, birbirini bozup nakzeden, birbirini bozup nakzeder olan.
Çelişen durum ne demek?
Bir önerme veya yargının aynı anda hem onaylanması hem de inkâr edilmesi olayı olarak açıklanır. Bu kavram günlük hayatta da "çelişkili davranmak" şekliyle sıklıkla kullanılır. Genellikle sözleriyle davranışları birbiriyle uyumlu olmayan insanları ifade ederken bu tabir kullanılır.
Özgünlük ne demek?
Özgünlük, bir metni ya da edebi eseri diğerlerinden farklı kılan temel unsurdur. Fransız kökenli orijinal sözcüğünün Türkçe karşılığı olan özgünlük, temel anlatım özellikleri arasında yer alıyor. Diğer temel anlatım özelliklerinden bazıları şunlardır: Açıklık, duruluk, yalınlık ve tutarlılık.
Yaman ne demekdir?
Yaman ne demekdir?
Yaman isminin anlamı ise; Kötü, korkulan, şiddetli, Cesur, güçlü, İşbilir, kurnaz, becerikli demektir. Sözlük anlamı ise Güç, etki veya beceri bakımından alışılmışın üzerinde olan demektir.
Yaman ismi Türkçe mi?
Kökeni Türkçe olan yaman ismi erkek çocukları için verilen en güzel adlar arasında yer almaktadır.
Tutarlılık örnekleri nelerdir?
Kişiye ait görüşlerin ya da söylemlerin kendi içerisinde çelişmemesine tutarlılık denir. Örneğin birinin en büyük sinema yönetmenleri Avrupa'dan çıkmıştır deyip daha sonra Amerikalı ya da Avustralyalı yönetmenlerin isimlerini sıralaması, tutarlı değildir.
Mantıksal çelişki nedir?
Mantıksal çelişki nedir?
Çelişki, bir önermenin doğru halinin, aynı ortam geçerli iken ikinci defa önerildiği bir durumda, yerine negatif biçiminin doğru bulunması ile ortaya çıkar. Mantık tekniğinin yeniden gözden geçirilmesi adına bir koşul olarak kabul edilebilir.
Felsefe de çelişki nedir?
Çelişki "Söylenilen sözlerin, yapılan davranışların birbirini tutmaması, tenakuz, paradoks" şeklinde tanımlanıyor. Mantık, sosyoloji ve felsefede de "çelişki" terimi kullanılmaktadır. Bir önerme veya yargının aynı anda hem onaylanması hem de inkâr edilmesi olayı olarak açıklanır.