Editör
Efsanevi Üye
Zararlı ben nasıl anlaşılır?
Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.
Et beni koparmak tehlikeli mi?
Et beni koparmak tehlikeli mi?
Kendi başına koparma işlemi küçük et beni için sorun oluşturmayabilir ancak büyük et benlerinin koparılması ciddi kanamaya yol açabilir. Et beninin koparıldığı bölgenin bakımı iyi yapılmazsa ilgili bölge enfeksiyon kapabilir.
Ben in kanser olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Ben in kanser olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Beni kesersek ne olur?
Hatta doktorlar da beni incelemek için keserek parça alırlar; dolayısıyla kesmenin, yolmanın, parçalamanın benin kansere dönüşmesiyle doğrudan alakası bulunmamaktadır; ancak enfeksiyonel hastalıklardan ötürü yine de, elbette ki hiçbir dokunun zorla parçalanması tavsiye edilmez.
Ciltteki benler nasıl yok edilir?
Ciltteki benler nasıl yok edilir?
Bir damla iyotu benin üzerine dökün ve kurumasını bekleyin. Günde iki kez olmak üzeri iyot tedavisini her gün uygulayın. Benin üstüne ve çevresine tahrişten koruması için vazelin sürmeyi unutmayın. İyotu yemek yerine üzerine uygulamak daha iyi bir tedavidir.
Et beni kansere dönüşür mü?
Et beni kansere dönüşür mü?
Renk, şekil ve boyut olarak değişiklik gösterir. Ben oluşumunun en önemli nedeni kalıtımsal özelliklerdir. Açık tenli, renkli gözlü, açık renkli saçlı kişilerde ve güneşte kolay yanabilen cilt tiplerinde daha yaygın olarak görülebilmektedir. Çoğu iyi huyludur, yani kanserli değildir.
Küçük benler tehlikeli mi?
Sonradan çıkan ve özellikle değişik şekil ve renklerde olan benler cilt kanseri habercisi olabilir. Çoğu zaman zararsız olan benler ve özellikle et benleri, bazı insanlar tarafından estatik olarak rahatsız edici bir görüntü oluşturduğu için lazerle aldırılabiliyor.