Editör
Efsanevi Üye
Zaman neden hep ileri akar?
Bunun sebebi de; sürekli artan entropidir. Dolayısıyla zamanı ileri doğru ittiren şey de bu entropidir. Zaman oku ise; zamanın geçmiş ile gelecek arasındaki yönünü belirtmekte kullanılan bir kavramdır.
Fiziksel olarak zaman nedir?
Fizikte zaman, bu evren sınırları dahilinde ve canlı, cansız tüm maddelerin içinde bulunduğu bir boyuttur. Uzayda oluşan her şey zamanın içindedir. Zaman sübjektiftir, yani herkes için aynı değildir. Fizikçiler zamanı, geçmişten bugüne geleceğin ilerleyişi olarak tanımlarlar.
Zaman akar mı ilerler mi?
Zaman akar mı ilerler mi?
Farklı bir deyişle, zamana göre hareket etmektedir. Fakat zaman, zamana göre hareket edemez; çünkü zaman, zamanın ta kendisidir! Birçok insan, zamanın akıp gitmediği iddiasının, zamanın var olmadığı anlamına geldiğini düşünme hatasına düşüyor. Tabi ki bu anlamsızdır.
Zaman geriye doğru akar mı?
Zaman geriye doğru akar mı?
Zaman bir Evren'de ileri akabilir veya başka evrende geri akabilir ama bazen ileri, bazen geri akamaz; çünkü zamanın yön değiştirmesi için fizik yasalarının değişmesi gerekiyor. Öyleyse aynı evrende geçmişe gidip kendi geçmişimizi değiştirmemiz imkansız.
Zaman kırılması ne anlama gelir?
Ancak zaman kırılması tam da bu demek. Yani geçmişe ya da geleceğe giderek bir akışı bozmak bunun sonucunda da "anakronizm" denilen durumları yaratmak.
Zaman Nedir kuantum?
Kuantum zamanı, zamanın sürekli olmadığını öne süren bir hipotezin parçası olarak ayrık ve bölünemez bir zaman terimi.
Zaman nerelerde kullanılır Fizik?
Zaman nerelerde kullanılır Fizik?
Zaman, fizikte en hassas ölçülebilen niceliklerden biridir. Zaman ölçümünde herhangi bir ana ya da aralığa rakamsal bir değer atanır. Bu atamada sürekli değişikliğe uğrayan herhangi bir fenomen kullanılabilir.
Fizik Kim ile başlar?
Fizik Kim ile başlar?
Sir Isaac Newton (1642-1727)
Mekan olmadan zaman olur mu?
Burada zaman kadar canlılar için mekânının önemini de fark etmekteyiz. Zaman kavramı, bir çemberin içinde tekrar eden olaylar diziniyken mekân ise sürekli değişiklik gösterebilen top yekûn bir kavramdır. Yaratılışın bu iki kavramının sonucu ise ölümdür. Bütün canlılar zaman ve mekâna bağlıdırlar.
Kuantum dünyasında zaman var mı?
Sağduyu ve sezgilerimiz, zamanın geriye döndürülemeyeceğini veya öne alınamayacağını söylerken modern denklemlerin tümü belirlenimci ve zamana göre tersinirdir. Buna karşın kuantum matris denklemleri belirlenimsizdir ve zamana göre tersinmezlik özelliğine sahiptir.
Zaman bir yanılsamadır ne demek?
Zaman bir yanılsamadır ne demek?
Einstein'ın zamanın bir yanılsama olduğuna dair verdiği ünlü örneği şöyledir: "Sevdiğiniz insanın yanında iki saat iki saniye gibi geçer. Sıcak bir soba borusunu tutuyorsanız iki saniye iki saat gibi gelir." Eğer zaman gerçekten yanılsama ise (ki bence öyle) varolan gelmiş geçmiş en güçlü yanılsamadır.
Tarih dersinde zaman nedir?
Tarih dersinde zaman nedir?
Zaman veya vakit, ölçülmüş veya ölçülebilen bir dönem, uzaysal boyutu olmayan bir süreklilik. Zaman kavramı, tarih boyunca felsefenin ilgi alanlarından biri olmasının yanı sıra matematik ve fizik çalışmalarının da önemli alanlarından biridir.