Editör
Efsanevi Üye
Yksde tercih yapmazsak ne olur?
YKS sınavına girerek tercih yaparsanız ve istediğiniz bölümü kazanamazsanız puanınız düşmez. Tercihleriniz sonucu kontenjanı olmayan bir bölüm kazansanız dahi puanınız düşmez. Meslek lisesi mezunuysanız ve sınavsız geçiş hakkınızı kullanarak ön lisans bölümlerine yerleşebilirsiniz.
Tek tercih yapılır mı?
Tek tercih yapılır mı?
Her tercih döneminde adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemel. Bu nedenle riskli tercihten ve tek tercihten uzak durmak gerekiyor.
Üniversite tercih listesi değiştirilebilir mi?
Üniversite tercih listesi değiştirilebilir mi?
Tercih sıramızı değiştirebilir miyiz? gibi sorulardır. Evet arkadaşlar, Ösym nin aday işlemleri modülünden kendimize ait şifreyle 26 Temmuz gece saat 23:59 a kadar yapmış olduğumuz tercihleri sınırsız sayıda değiştirme hakkımız mevcuttur.
Kaç tercih hakkı var?
Adayların 2021 YKS için tercih hakkı 24 bulunuyor. Ön lisans ve lisans programlarını da listenize alabileceğiniz 24 bölümü tercih listenize yazabileceksiniz.
2021 YKS tercih yapmazsak ne olur?
2021 YKS tercih yapmazsak ne olur?
Tercih yapmak puan düşüşü olacağını garanti etmez. Tercih yapıp yerleşemeyen öğrencilerin diploma puanı sınava girdiklerinde düşmez. Açıköğretim fakültesinde ön lisans programına kay öğrenciler bir sonraki yıl sınava girdiklerinde puan düşüşünden etkilenmezler.
Üniversite tercih yapmazsam okul puanım düşer mi?
Üniversite tercih yapmazsam okul puanım düşer mi?
Evet. 2020-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür. Geçen yıl 2020-YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştim, fakat kayıt yaptırmadım.
Tercih yaparken puan önemli mi?
1. Puan mı yoksa başarı sıralaması mı? Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı. Ek yerleştirmede puanın kullanılmasının sebebi hem kılavuz verileri hem de adayın sonuç belgesinin o yıla ait olmasıdır.
Tercih listesi onaylandıktan sonra değiştirilebilir mi?
Tercih listesi onaylandıktan sonra değiştirilebilir mi?
Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacaktır. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizi alarak saklayınız.
Tercih değiştirilir mi?
Tercih değiştirilir mi?
2021 YKS tercihleri tercih süresi içersinde değiştirilebilir. YKS tercihlerini ve tercih sıralamasını değiştirmek isteyen adaylar "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC kimlik numarası ve şifresi ile giriş yaparak tercihlerini yeniden düzenleyebilir.
Üniversite kaç tercih hakkı var 2021?
Her yıl üniversite sınavını başarı ile geçip tercih hakkı kazanan adaylara ÖSYM tarafından 24 tercih yapma hakkı tanınmaktadır.
2021 kaç tercih hakkı var?
2021 kaç tercih hakkı var?
Sınav merkezi, 2021 Üniversite tercih kılavuzunu sitesinde yayımlayacak. KAÇ TERCİH HAKKI BULUNUYOR? Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor.
Hiç tercih yapmazsam ne olur?
Hiç tercih yapmazsam ne olur?
Üniversitede okurken tekrar sınava girmek puan düşer mi?
Düşmez. ÖSYM bir önceki yıl herhangi bir programa yerleşen adayların OBP'sini 1 yıl boyunca yarıya düşürmektedir. 2020'de bir programa yerleşen öğrenci OBP'si sadece 2021 için yarıya düşecek; 2022'den itibaren tam OBP ile sınava girecektir.