- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Yiğitbaşı kimdir Osmanlı?
Yiğitbaşı esnafın meseleleriyle yakından ilgilenir, kethüdâ adına esnafı kadı mahkemelerinde temsil eder, esnafa verilen cezaların yerine getirilmesini sağlar, usta olacak kalfalarla ilgili kanaatini bildirir ve ustalık törenlerinde kethüdâya yardım ederdi.
Esnaf şeyhleri nedir?
Esnaf şeyhi, aynı zamanda loncanın da şeyhiydi. Sonra yiğitbaşı ve esnaf kâhyaları gelirdi. Yiğitbaşı, ustalar arasındaki disiplin ve organizasyondan sorumluydu. Loncalar, özellikle gediklerin haksızlık olmadan dağıtımına büyük bir özen gösterirdi.
Daha büyük üretim ve satım yapan kurumlar bunlara dahil değildir. Bu büyük kurumlar tüccarlık olarak bilinirken Lonca Teşkilatı daha küçük çaplı esnaf ve zanaatkarlar için ortaya çıkmıştır. Lonca Teşkilatı'na başkanlık eden kişiler vardır. Bu kişiye esnaf şeyhi ya da esnaf kethüdası denilir.
Lonca teşkilatı ile devlet merkezi arasındaki ilişkileri yürüten görevli kimdir?
– Şeyhler: Ahi Teşkilatının başında devlet ile üretici ve/veya satıcı arasındaki ilişkileri düzenleyen şeyhler bulunmaktadır.
Lonca gorevlisi kimdir?
Lonca teşkilatı, esnafların bölüm ve yaptıkları işin benzerlikleri bakımından gruplaşarak üyesi oldukları odalardır. Osmanlı Devleti'nde dükkânı olan, üreten ya da hizmet sektöründe olan her esnaf bu sisteme kayıtlı olmak zorundaydı.
Lonca teşkilatı Yiğitbaşı ne yapar?
Yiğitbaşının en önemli görevi, kethüdâ ile esnaf arasında tebliğ aracı olmaktır.
Lonca teşkilatı Yiğitbaşı görevi nedir?
– Yiğitbaşı: Yiğitbaşı, işçilerin disiplininden ve üretim faaliyetlerinden sorumlu olan işçi temsilcisidir (İnalcık ve Arı, 2005: 50). Devletin herhangi bir müdahalesi olmaksızın esnaf tarafından seçilen yiğitbaşı, kadı tarafından tescil edilmektedir.
Öncelikle işin ehli olmak lâzımdı. Ayrıca da esnafta dürüstlük, güvenilirlik, dinine bağlılık, mertlik ve saygı aranırdı. Her esnaf bulunduğu mahalleyi kendi mahallesi gibi benimser, mahalledeki her evi kendi evi gibi, her mahalleliyi anası, babası, kardeşi gibi görürdü.
Loncaların görevleri nelerdir?
Lonca Teşkilatının; üye sayısını-üretilen malların kalitesini ve fiyatını belirlemek, esnaflar arasında haksız rekabete engel olmak, esnaf ve devlet ilişkilrini düzenlemek, kendilerine bağlı üyelerine kredi sağlamak gibi görevleri vardı.
Lonca sandığı nedir?
Lonca, aynı bölgede yaşayan esnaf ve zanaatkârların örgütlenerek kurduğu meslek organizasyonuna verilen isimdir. Loncalar bir meslek örgütlenmesi olarak özellikle Orta Çağ'da üretim ve iş gücünün düzenlenmesinde önemli görevler üstlenmiştir.
Loncaları kim denetler?
lonca hiyerarşisinde kethüdadan sonra gelen ve loncanın iç işlerini yürüten üyeye yiğitbaşı denirdi. deneyimli lonca ustaları arasından seçilen yiğitbaşı, gerektiğinde kethüdanın görevlerini üstlenirdi. yiğitbaşı loncaya gerekli olan hammaddeleri piyasadan sağlar, bunları ustalara dağıtır, üretilen malların loncanın …
Loncanın görevleri nelerdir?
Sultanın buyruklarını ve isteklerini halka iletirler.Belirlenen bölgelerin yönetimleri de Beylerbeyi'ne aittir. Beylerbeyi bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamak ile yükümlüdürler. Osmanlı döneminde eyaletlerin başında bulunan Beylerbeyi ordu ile ilgilenirlerdi.