- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Yerel özerkliğin koşulları nelerdir?
Yerel Yönetimlerin özerkliğinin sağlanmasında sadece karar alma yetkisine sahip özerk organlarının bulunması yeterli değildir. Yerel yönetimlerin aynı zamanda yeterli gelir kaynaklarına ve bu gelir kaynaklarının oranlarını ve miktarlarını saptama yetkilerinin de bulunması gerekmektedir.
Yerel Yonetisim nedir?
Yerel yönetimler, ulusal sınırlar içerisindeki değişik büyüklüklerdeki topluluklarda yaşayan insanların, ortak ve yerel nitelikteki gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulan ve hukuk düzeni içerisinde oluşturulmuş olan anayasal kuruluşlardır.
Hizmette yerellik ilkesi ne demek?
Hizmette Yerellik ilkesi, son zamanlarda en çok tartışılan yönetim ilkelerinden biri olmuştur. Hizmette yerellik ilkesi, bireyi toplumun odak noktasına yerleştirir. Bu kavram, özü itibariyle "bir hizmeti en yakın birim yürütsün" anlayışına dayanır (Eryılmaz, 2001: 79).
Ilk yerel yönetimler nelerdir?
Kanunla il kurulduğunda, İl özel idareleri ve il belediyeleri de kurulmuş olur. Yine kanunla bir ilçe kurulduğunda ilçe belediyesi de kurulmuş olur. Belde belediyeleri ve köyler ise idari işlemlerle kurulurlar.
Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Nedir?
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ya da Mahalli İdareler Avrupa Antlaşması, Avrupa Konseyi tarafından imzaya açılan, yerel yönetimlerin merkezi otoriteden özerkliğini garanti eden bir anlaşmadır.
Yerel yönetimlerin gelir kaynakları nelerdir?
Vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, fiyat (ücret gelirleri), taşınmaz mal gelirleri yerel yönetimlerin en önemli öz gelir kaynaklarıdır. Ceza gelirleri, faiz gelirleri, özel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar da yerel yönetimlerin diğer öz gelir kaynakları arasında sayılabilir.
anlamda; belediyeler, il özel idareleri, belediyelere bağlı idareler, mahalli idare birlikleri, kalkınma ajansları ve gençlik spor il müdürlükleri olarak tanımlanabilir.
Yerellik ilkesi ne demek?
Yerellik, yetki ikamesi veya subsidiarite, sorunların, mevcut otoritenin en küçük, en düşük seviyeli birimi tarafından çözülmesi gerektiğini belirten organizasyon prensibi.
Kamu yönetiminde yerellik ne demek?
Farklı şekillerde isimlendirilmesine rağmen yerellik ilkesi genel olarak halka en yakın birimin hizmet sunması olarak tanımlanabilir. Hizmette halka yakın olma hem AB üye ülkeleri için hem de aday ülkeler için temel ilke olarak belirlenmiştir.
Yerel yönetim birimleri kaç tane?
İl, ilçe, mahalle, köy yönetim birimleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ilk yerel yönetim birimi olarak kabul edilen örgütlenmeler nedir?
Böylece, ortaya çıkan özgür kentlerin yönetim sorununu çözebilmek için de belediyeler oluşturulmuştur. Antik çağdaki en küçük yönetim birimi kabul edilen "site", Roma'daki karşılığı olan "municipe" ve Yunan'daki karşılığı olan "polis" yerel yönetimlerin ilk örnekleri olarak kabul edilmektedir (Keleş, 2014: 33-34).
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ne ifade etmektedir?
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na göre (3723 Sayılı Kanun, 1991: md: 4): Anayasa ve yasalarca yerel yönetimlerin yetki ve sorumlulukları belirlenmelidir. Yasalar tarafından belirlenen bu yetki ve sorumluluklar beraberinde başka yetki ve sorumluluklara engel teşkil etmemelidir.
Avrupa Yerel Yönetim özerklik şartları nelerdir?
İçindekiler
Gelir kaynakları nelerdir?
Devletin Gelir Kalemlerinin Listesi