Son Konular

Yan yukumluluk ne demek?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Yan yükümlülük ne demek?

Yan edim yükümlülüğü, "ortağa veya ortaklara, şirket sözleşmesi ile yüklenen, sermaye koyma borcu ve muhtemel ek ödeme yükümlülükleri dışında, şirkete karşı başka edimlerin yerine getirilmesine ilişkin münfe- rit yükümlülükler"8 olarak tanımlanır.

Kusurlu ifa Imkansizliği nedir?

Kusurlu imkansızlık Borçlar kanununun 112. ci maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir. "Borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür."

Culpa in contrahendo nedir örnek?

Culpa in contrahendo nedir örnek?
sözleşmenin kurulamadığının belli olduğu anda ise malın piyasa fiyatı 2000 tl olsun. bu durumda eğer sözleşme hiç yapılmayacak olsaydı mal 1500 tl bedelle alınabilecekti ancak sözleşme kurulmadı ve malın bedeli 2000 tl'ye yükseldi. bu durumda culpa in contrahendo yani sözleşme öncesi sorumluluk; 2000-1500=500 tl'dir.

Yan edim yükümlülüğü nedir örnek?

Yan edim yükümlülüğü nedir örnek?
Örneğin, bir peynir, yoğurt, ayran gibi çeşitli süt ürünlerinin üretildiği bir limited ortaklıkta, ortakların her yıl ortaklığa öngörülen miktarda süt vermesi yan edim yükümlülüğüne örnek gösterilebilir.

Borçluya yüklenemeyen ifa engeli nedir?

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ("TBK") uyarınca ifa imkansızlığı, borcun ifasının borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsızlaşması halinde borcun sona ermesidir.

Kusursuz ifa nedir?

Koronavirüs nedeniyle geçici ifa imkansızlığının bir diğer görünümü olan kusursuz borçlu temerrüdü ile borçlu, kusursuz olduğunu ve mücbir sebebin varlığı nedeniyle borcunu ödemekte temerrüde düştüğünü ispat ettiği anda sözleşme hükümsüz kalacak ve alacaklı, uğradığı zararları borçludan talep edemeyecektir.

Yan edim yükümlülüğü nedir borçlar Hukuku?

Yan edim yükümlülüğü nedir borçlar Hukuku?
Yan yükümlülükler ya ifaya yardımcı yan yükümlülükler şeklinde ya da koruyucu yan yükümlülükler şeklinde olabilirler. İfaya yardımcı yan yükümlülükler, asli edimin gereği gibi yerine getirilmesine hizmet ederler[15]. Bu bakımdan, yükümlü kişi, edimin yerine getirilmesini tehlikeye sokmamakla yükümlüdür[16].

Borç ifa ne demek?

Borç ifa ne demek?
İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir.

Yan yükümlülük, genel olarak ortaklara veya bir şirket sözleşmesi ile yüklenen, sermaye koyma borcu ve ek ödeme yükümlülükleri dışında, şirkete karşı başka edimlerin yerine getirilmesine ilişkin bireysel yükümlülüklerdir. Yan edim yükümlülüğü örnek olarak, bir limited ortaklıkta ortakların belirli bir miktar sütü ortaklığa vermeleri gibi örnekler verilebilir.

Kusurlu ifa imkansızlığı ise Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir. Eğer bir borç gereği gibi ifa edilmezse ve borçlu buna kusurlu değilse, yani borçlu kendisine herhangi bir kusur yüklenemeyeceğini ispatlarsa, alacaklı oluşan zararın giderilmesi için borçlu sorumlu olacaktır.

Culpa in contrahendo kavramı ise sözleşmenin kurulamayacağı durumlarda ortaya çıkar. Örneğin, bir malın piyasa değeri sözleşme yapılmadan artarsa, sözleşmeye taraf olan kişi veya kurum bu durumdan kaynaklı bir sorumluluk altında olabilir.

Borçluya yüklenemeyen ifa engeli, yani ifa imkansızlığı durumu, borçlunun sorumluluğunu üzerine almayacağı sebeplerle ifanın imkansız hale geldiği durumlarda borcun sona ermesi durumunu ifade eder.

Kusursuz ifa ise özellikle mücbir sebep durumlarında ortaya çıkar. Borçlu, mücbir sebep nedeniyle borcunu gereği gibi yerine getiremediğini kanıtladığında, sözleşme hükümsüz hale gelir ve alacaklı zararlarını talep edemez.

Borç ifa ise, borçlunun borç ilişkisinde yer alan edimi gereği gibi yerine getirerek borç ilişkisini sonlandırması anlamına gelir. İfa kavramı, borçun konusuna göre değişebilir ve tam ifa, borcun bütünüyle yerine getirilmesi durumunu ifade eder.

Kesif araclari ne ise yarar?

Forex ile Nasil para Kazanilir?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.676
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt