Son Konular

Vedia ne demek?

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4

Vedîa ne demek?

Vedia, vedia olarak verme; tevdi etme; belli bir maksatla ve iade edilmek üzere menkul mülkiyetle ilgili bir anlaşmadır. Yukarıda vermiş olduğumuz örnekte olduğu gibi, kişi saatini tamirciye, saatindeki arızayı gidermesi için veriyor. Tamirci saati tamir ettikten sonra asıl sahibine iade etmek durumundadır.

Vedia nedir islam ansiklopedisi?

Vedia nedir islam ansiklopedisi?
Sözlükte "bırakmak, terketmek" anlamındaki vd'a kökünden türeyen vedîa fıkıhta bir kimseye koruması için bir malın bırakılmasını ve bu şekilde bırakılan malı ifade eder. Fıkıh literatüründe kelimenin ikinci anlamda kullanımı daha yaygındır.

Vedia akdi ne demek?

Vedia akdi ne demek?
vedia sözleşmesi (saklama sözleşmesi) bir kimsenin kendisine bırakılan bir eşyayı (menkul taşınır bir malı) saklamak için kabul etmesi ve onu güvenli bir yerde koruma borcu altına girmesidir. vedia (depositum) bir kimsenin bir malını bir başka kişiye saklaması için verdiği sözleşmedir .

Muhayyerlik ne demek?

Sözlükte "iki şeyden dilediğini seçme" anlamına gelen muhayyerlik, Arapça kaynaklarda "ﺧﯾﺎر" şeklinde geçmektedir.10 Terim olarak, bir akdi geçerli kılma ya da feshetme konusunda tercih hakkına sahip olmak11; "Anlaşmaya veya şer'î bir gerekçeye dayanarak taraflardan birinin veya her ikisinin akdi onama yahut feshetme …

Satım akdi ne demek?

Satım akdi ne demek?
Satım akdi, kâr ve zarar ihtimali taşıyan iki taraflı bir akid olduğundan edâ (fiil) ehliyeti bulunmayan gayri mümeyyiz küçüğün, delinin, sarhoşun vb. yaptığı satım akdi geçersiz (gayri mün'akid), eksik edâ ehliyeti bulunan mümeyyiz küçüğün, sefihin vb. akdi ise velîsinin onayına bağlı olarak geçerlidir.

İslam hukukunda Müzaraa ne demek?

İslam hukukunda Müzaraa ne demek?
Sözlükte "toprağa tohum atmak, ekin ekmek" anlamındaki zer' kökünden türeyen müzâraa kelimesi, fıkıh terimi olarak tohum ekmek ve mahsulü belli oranda paylaşmak üzere arazi sahibiyle emek sahibi arasında yapılan ziraî ortaklık sözleşmesini ifade eder.

**Vedîa, vedia olarak verme; tevdi etme; belli bir maksatla ve iade edilmek üzere menkul mülkiyetle ilgili bir anlaşmadır.** Örnek olarak bir kişi saatindeki arızayı gidermesi için saati tamirciye verir. Tamirci saati tamir ettikten sonra sahibine geri vermekle yükümlüdür. **Vedia**, fıkıhta bir kimseye koruması için bir malın bırakılmasını ve bu şekilde bırakılan malı ifade eder. Genellikle koruma amaçlı olarak belirli bir malın başka bir kişiye bırakılması şeklinde gerçekleşir ve fıkıh literatüründe bu terim daha yaygın olarak kullanılır. **Vedia akdi veya saklama sözleşmesi**, bir kimsenin kendisine bırakılan bir eşyayı saklamak için kabul etmesi ve güvenli bir şekilde koruma borcu altına girmesini ifade eder. Bir kişinin malını bir başka kişiye saklaması için verdiği sözleşmedir.

**Muhayyerlik**, sözlükte "iki şeyden dilediğini seçme" anlamına gelir. Terim olarak ise, bir akdi geçerli kılma ya da feshetme konusunda tercih hakkına sahip olmak anlamına gelir. Taraflardan birinin ya da her ikisinin, anlaşmaya veya şer'î bir gerekçeye dayanarak akdi onama veya feshetme yetkisini ifade eder.

**Satım akdi**, kâr ve zarar ihtimali taşıyan iki taraflı bir anlaşma olarak tanımlanır. Geçerli bir satım akdi için taraflar arasında edâ (fiil) ehliyetinin olması gerekir. Ehliyeti bulunmayan kişilerin yaptığı satım akdinin geçersiz olduğu belirtilir. Eksik ehliyeti bulunan kişilerin yaptığı anlaşmalar ise velilerinin onayına bağlıdır.

**Müzaraa**, İslam hukukunda önemli bir kavramdır. Toprağa tohum atmak ve ekin ekmek anlamına gelen bu terim, tohum ekme ve mahsulü belli oranda paylaşmak üzere arazi sahibi ile emek sahibi arasında yapılan ziraî ortaklık sözleşmesini ifade eder. Bu sözleşme, tarımsal faaliyetlerin yönetimi ve ürünlerin paylaşımı konularını kapsar.

Kediler sariliktan olur mu?

Demir hapi bagirsak calistirir mi?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.676
  3. Kullanıcılar

1. 33.203
  4. Son üye

Geri
Üst Alt