Son Konular

Uretimin yeni cografyasi nedir?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Üretimin yeni coğrafyası nedir?

1990'ların sonunda, Krugman'ın öncülüğünde ortaya çıkan, artan getirileri ve eksik rekabet modellerini kullanarak ekonominin mekansal özelliklerini de dikkate alan yaklaşıma ise yeni ekonomik coğrafya yaklaşımı adı verilmektedir.

Ekonomik coğrafya nedir kısaca tanımı?

Ekonomik coğrafya (İktisadî coğrafya), ekonomi ve ticaret (üretim ve pazarlama) konularını inceleyen Beşeri coğrafya dalıdır. Ekonomik etkinliklerin mekan olarak neden belli alanlarda gerçekleştiği, toplandığını inceler.

Ölçek ekonomileri teorisi nedir?

Ölçek ekonomileri teorisi nedir?
Bir üretim ya da hizmetin daha fazla ya da geniş çaplı gerçekleştirilmesi durumunda birim maliyetinin düşmesi ve maliyet avantajı getirmesi durumudur. Daha fazla üretim yapan ya da daha fazla tesiste hizmet veren bir firmanın diğer rakibine göre daha düşük maliyetler ile çalışması beklenmelidir.

Yeni Ekonomik Coğrafya yaklaşımının temel özellikleri nelerdir?

Yeni Ekonomik Coğrafya yaklaşımının temel özellikleri nelerdir?
Bugünkü ekonomik koşulların yanında, tarihsel süreçte o coğrafyada yaşanan değişimlerin ve gelişmelerin mekansal dağılımı önemli ölçüde etkilediğini vurgulamaktadır. Evrimci Ekonomik Coğrafya Yaklaşımı'nın temel özellikleri; rutinler, patika bağımlılığı, artan getiriler, şans ve seçimler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ekonomik Coğrafya Nedir makale?

Ekonomik coğrafya, ekonomik faaliyetlerin yerleşim yeri olarak neden belirli bazı bölgelerde yığıldığı ve buralarda örgütlendiği sorularına cevap arayan bir uzmanlık alanıdır.

Coğrafya ekonomik faaliyetler nedir?

Tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık ve madencilik bu sektör içerisinde yer alır. İkincil ekonomik faaliyetler (sanayi sektörü): Hammaddenin işlenmesi suretiyle insanların gündelik yaşamda kullanabilecekleri noktaya ulaşması sanayi sektörü olarak bilinir.

Monopolcü firma nedir?

Monopolcü firma nedir?
Monopol Piyasa, tekelleştirilmiş piyasa anlamına gelmektedir. Piyasayı tek bir oyuncu domine etmiş, ele geçirmiştir. Monopol piyasada üretici şirket ve sektör arasında bir far yoktur. Şirketin kendisi tek üretici ve sektördür.

Bir ülkenin hangi malı daha ucuza üretiyorsa?

Bir ülkenin hangi malı daha ucuza üretiyorsa?
"Mutlak Üstünlükler Teorisi" (Theory of Absolute Advantages) ne göre, homojen emek maliyeti varsayımı altında, ülkeler hangi malı mutlak olarak daha düşük maliyetle üretiyorsa o malın üretiminde uzmanlaşıp, yüksek maliyetle ürettiği malı ithal etmelidirler.

Ölçek teorisi nedir?

Ölçek ekonomisi tezi firma teorisi kaynaklı bir tartışma alanı olup, üretim sürecinin çıktılarının girdideki değişime uzun dönemde4 nasıl tepki verdiğini gösterir. Daha açık bir tanımlamayla, üretim sürecindeki girdileri arttırmanın çıktılar üzerinde sebep olduğu artışın parasal karşılığını ifade eder.

Ölçek ekonomisi nedir kısaca?

Ölçek ekonomisi en kolay anlaşılabilir tanımı ile üretim artarken maliyetin düşmesi manasına gelir. Bir başka ifadeyle firmada, tesis, fabrika ya da işçi anlamında büyüme söz konusu olurken maliyetlerin düşmesidir.

Yeni ekonomik coğrafya yaklaşımı, özellikle Krugman tarafından 1990'ların sonunda geliştirilen bir ekonomik teoridir. Bu yaklaşım, artan getirileri ve eksik rekabet modellerini ele alarak ekonominin mekansal özelliklerini de dikkate almaktadır. Geleneksel ekonomik coğrafya yaklaşımlarından farklı olarak, yeni ekonomik coğrafya, evrimci ve mekansal özelliklere önem vermektedir.

Ekonomik coğrafya ise, ekonomi ve ticaret konularını inceleyen beşeri coğrafya dalıdır. Bu disiplin, ekonomik etkinliklerin neden belirli alanlarda gerçekleştiğini ve toplandığını inceler. Özellikle yer seçimi, endüstri bölgeleri ve pazarlama stratejileri gibi konular ekonomik coğrafyanın ilgi alanına girmektedir.

Ölçek ekonomileri teorisi ise, bir üretim ya da hizmetin daha fazla ya da geniş çaplı gerçekleştirilmesi durumunda birim maliyetinin düşmesi ve maliyet avantajı sağlanması prensibine dayanmaktadır. Daha fazla üretim yapan veya daha fazla tesiste hizmet veren bir firmanın diğer rakiplerine göre daha düşük maliyetlerle çalışması beklenmektedir.

Üretimin yeni coğrafyası, bugünkü ekonomik koşulların yanı sıra tarihsel süreçte yaşanan değişimlerin ve gelişmelerin mekansal dağılımını da önemseyen bir perspektif sunmaktadır. Evrimci ekonomik coğrafya yaklaşımının temel özellikleri arasında rutinler, patika bağımlılığı, artan getiriler, şans ve seçimler gibi unsurlar bulunmaktadır.

Ekonomik faaliyetlerin yerleşim yerleri ve mekansal dağılımıyla ilgilenen ekonomik coğrafya, tarım, sanayi, madencilik gibi sektörlerin faaliyetlerini inceler. Öte yandan, ölçek ekonomisi ise, üretimdeki büyümenin maliyetler üzerindeki etkisini ele alır ve üretim artışının maliyetleri düşürmesini ifade eder. Bu kapsamda, bir firma veya sektörde büyüme ve verimlilik arttıkça maliyetlerin düşmesi hedeflenir.

Monopolcü firma ise, bir pazarda tekellerin hakim olduğu durumu ifade eder. Monopol piyasada tek bir oyuncu pazarı domine eder ve üretici şirket arasında rekabet olmadığı için fiyatlar genellikle yüksek olabilir.

Bir ülkenin hangi malı daha ucuza ürettiği, o malda mutlak üstünlüğe sahip olduğunu gösterir. Mutlak üstünlük teorisine göre, bir ülke hangi malı daha düşük maliyetle üretebiliyorsa o malda uzmanlaşmalı ve diğer malı ithal etmelidir.

Ölçek teorisi, üretim sürecinde girdilerin artışının çıktılara olan etkilerini açıklar. Üretimdeki büyüme ve artan verimlilik sonucunda maliyetlerin düşmesini öngörür. Ölçek ekonomisi ise, üretim arttıkça maliyetin düşmesi anlamına gelir ve firmaların büyüyerek maliyet avantajı elde etmesini sağlar.

Seleksiyon nedir kaca ayrilir?

Sommelier ne is yapar?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.679
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt