Editör
Efsanevi Üye
Üretimin temel ögeleri nelerdir?
Ekonomi bilimine göre başlıca üretim faktörleri şunlardır: Emek (işgücü), Sermaye, Girişimci (müteşebbis), Teknoloji (üretim yöntemi).
Imal yerinde üretim nedir?
Makine ve tesislerin, yalnız belirli bir (veya birkaç) mamule tahsis edildiği ve belli bir ürün üzerindeki işlemlerin birbiri ardı sıra yerine getirildiği sistemlerdir. Üretilen mamule olan talep düzeyi, dolayısıyla üretim miktarları çok yüksektir.
Temel üretim yöntemleri nelerdir?
Temel üretim yöntemleri nelerdir?
Talaşlı ve talaşsız imalat yöntemleri olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Talaşlı imalat yöntemleri, tornalama, frezeleme, matkapla delme, taşlama olarak genelleştirilebilir. Talaşsız imalat yöntemleri ise genel olarak, döküm, dövme, soğuk/sıcak çekme, ekstrüzyon ve sac metal işleme olarak ayrılabilir.
Üretim sistemleri nelerdir?
Üretim sistemleri nelerdir?
Üretim sistemlerini 4 başlıkta inceleyebiliriz:
- Seri Üretim.
- Kesikli Üretim.
- Karma Üretim.
- Proje Tipi Üretim.
Kaç çeşit üretim yöntemi vardır?
Üretim miktarına veya akışına göre yapılan sınıflandırmada; sipariş, parti ve sürekli üretim olmak üzere üç tip tanımlamıştık. Bunlardan ilk ikisinde, tanımlarından da anlaşılacağı üzere, aynı mamulün belirli veya belirsiz aralıklarda üretilmesi söz konusudur.
Üretim faktörleri ve getirileri nelerdir?
Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde değerlendirilir. Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
Üretim yöntemine göre üretim şekilleri nelerdir?
Üretim yöntemine göre üretim şekilleri nelerdir?
Örneğin mamulün cinsine göre demir-çelik üretimi, çelik eşya üretimi, kimyasal madde üretimi, elektriksel araç-gereç üretimi şeklinde; kullanılan üretim yöntemine göre ise birincil üretim, analitik üretim, sentetik üretim şeklinde sınıflandırılabilir.