- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Ücretsiz emek ne demek?
Bilgi notunda karşılıksız emek, "piyasada bir değer olarak karşılığı olmayan, ekonomik ya da ekonomiyi doğrudan etkileyen faaliyetler" olarak tanımlanırken, hanehalkının sadece bakımını değil, toplumsal hayat içinde yer almalarını sağlayacak tüm değerlerin üretimini ve yeniden üretimini de kapsadığı ifade ediliyor.
Ücretli Kadın Emeği nedir?
Ücretli kadın emeği, değeri düşük emektir. İşkollarına ve yapılan işlere göre değişmekle birlikte, kadınlar genellikle erkeklerin ücretlerinin yarısı ile dörtte üçü arasında ücret alırlar. Ücretli kadın emeği uzun dönemli güvenceden yoksun, vazgeçilmesi kolay, piyasa dışına atılma olasılığı yüksek emektir.
İş Kanunu 32. maddesinde ücret şu şekilde tarif edilmiştir: "ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır" görüldüğü üzere ücret yasada bir iş karşılığında alınan paradır.
Emeğin fiyatı nedir?
Üretim sürecinde kullanılan emekte bir birimlik değişmenin toplam maliyette yol açtığı değişme.
Artı emek nedir?
Artı-değer burada, başkaları tarafından el konulmak üzere, emek gücünün gerekli-zorunlu-ürünün ötesinde, belirli bir ücret ile satın alınarak fazla üretim yapmasıdır. İşçi, belli bir ücret karşılığında, emek gücünü satabiliyor olmak için, artı-ürün ya da artı-değer üretmek durumundadır.
Yaratıcı emek türü nedir?
Yaratıcı emek kavramı, materyal olmayan üretim ve düşünceler üzerinden kurgulanan bilgi odaklı ekonomik yapının odağında yer alır. Yaratıcı üretim biçimi kendine has özellikleri nedeniyle emek üretimin kritik bileşeni olarak konumlanır.
Kadın emeği ne demek?
Kadınlardan, ev içinde yemek yapma, temizlik, alışveriş, çamaşır/bulaşık yıkama, ütü yapma, çocuk/hasta/yaşlı bakma gibi gündelik rutin işleri yapmaları bekleniyor. Ancak kadınlara ev içinde yüklenen sorumluluklar bunlarla sınırlı kalmıyor.
Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
Hangisi sermayenin üretimden aldigi pay nedir?
Sermayenin getirisi ise faizdir. Bunlar girişimcinin üretim için ödedikleridir. Girişimci, işçi çalıştırmak için ücret, toprağı kullanmak için rant ve makina ekipman almak, yeni fabrika kurmak için faiz ödemiştir. Aldığı risk, kurduğu organizasyon ve ortaya koyduğu beceri karşılığında bir kazanç elde etmiştir.
Emek maliyeti nedir?
bir ekonomide, uretilen birim cikti basina dusen ortalama emek maliyetidir. belli bir zaman diliminde isgucune odenen toplam iscilik (emek) maliyetinin toplam uretim miktarina bolunmesiyle hesaplanir.