Editör
Efsanevi Üye
Türkiye kaç bileşende AB desteğinden yararlanır?
Bir önceki IPA döngüsünde (2007 – 2013) geçişe destek ve kurumsal yapılanma, sınır ötesi işbirliği, bölgesel kalkınma, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve kırsal kalkınma olarak belirlenen beş bileşen kapsamında Türkiye'ye 4.483,6 milyon avro tahsis edilmiştir.
2006 yılında AB mali yardım için uyguladığı programları hangi başlık altında birleştirilmiştir?
Yaşanan gelişmelere paralel olarak, Avrupa Birliği 2007 – 2013 yıllarına ait bütçe dönemiyle birlikte aday ülkelere sağladığı mali yardım mekanizmasında değişikliğe gitmiştir. Buna göre aday ve potansiyel aday ülkelere yapılan mali yardımlar Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) adı altında birleştirilmiştir.
IPA 2 nedir?
IPA 2 nedir?
Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)'nın 2014 – 2020 yıllarını kapsayan II. Dönemi de I Dönemin devamı niteliğinde, ülkemizin AB müktesebatına uyum ve uygulamasına yönelik kapasitesinin geliştirilmesi ile ekonomik ve sosyal uyuma yönelik kapasitelerinin oluşturulması hedefleri çerçevesinde yürütülmektedir.
3 mali protokol nedir?
3 mali protokol nedir?
Türkiye'ye üç mali protokol kapsamında verilen bu krediler, genelde Topluluk kredileri ve Avrupa Yatırım Bankası kredileridir ( Karluk ve Dural, 2013: 93). Bu mali yardım, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelere verilen yardımlarla karşılaştırıldığında çok az olduğu görülecektir.
Türkiye AB mali yardımlarından ilk kez hangi tarihte faydalanmıştır?
1964–1995: 1963 tarihli Türkiye-AT Ortaklık Anlaşmasından 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği'ne kadar geçen süre Türkiye'nin mali yardımlardan mali protokoller aracılığıyla yararlandığı bir dönemdir. Bu dönemde çoğu kredi niteliğinde toplam 1 milyar avro kullanılmıştır.
Avrupa Birliği IPA nedir?
IPA'nın temel amacı aday ülkenin AB'ye üye olma yolundaki ihtiyaç ve önceliklerine hizmet eden projelerin desteklenmesidir. Projeler aracılığıyla kullandırılan fonlar, AB müktesebatına uyumu ve bu uyum için gerekli idari kapasite oluşturulmasını hedefler.