Editör
Efsanevi Üye
TNSA ilk ne zaman yapıldı?
TNSA-2003 T.C. Devlet Planlama Teşkilatı'nın yıllık yatırım programında yer alarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin desteği ile başlatılmış ve daha sonra Avrupa Birliği tarafından T.C. Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü Türkiye Üreme Sağlığı Programı çerçevesinde desteklenmiştir.
TNSA 2018 nedir?
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından 1968 yılından bu yana her beş yılda bir düzenli olarak ülke çapında yürütülen nüfus araştırmalarının sonuncusu, 2018 yılında Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA-2018) olarak gerçekleştirilmiş ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Demografik dönüşüm ne demek?
Demografik dönüşüm ne demek?
Toplumların doğurganlık ve ölüm hızlarının yüksek olduğu durumdan, her ikisinin de düşük olduğu duruma geçişe demografik dönüşüm kuramı denir. Türkiye demografik dönüşüm kuramının, ölüm ve doğum hızlarının düştüğü ve dengeli nüfus artışının yaşandığı, üçüncüsünü yaşamaktadır.
Ortanca emzirme süresi ne demek?
Ortanca emzirme süresi ne demek?
Annelerin ortanca ya Û 26 olup, %90.8′ si en az okuryazardÛr. Son çocuklarÛnÛ büyütürken %64.8′ i kendi bilgilerine göre davranmÛ lardÛr. Ğlk emzirme süresi ortanca 2 saatir. Bir ya ÛnÛ tamamlamÛ 153 bebe₣e di₣er gÛdalarla birlikte ortanca olarak 9 ay anne sütü verilmi tir.
Karşılanmamış aile planlaması ihtiyacı nedir?
Karşılanmamış aile planlaması ihtiyacı, 1970lerin sonuna doğru geliştirilen bir hesaplama biçimi ile, doğumlarının arasını açmak veya doğurganlığını sonlandırmak istediği halde gebeliği önleyici herhangi bir yöntem kullanmayan doğurabilme yetisine sahip kadınların potansiyel büyüklüğünü tanımlamaktadır.
Demografik nitelik nedir?
Demografik karakteristikler; cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, meslek, eğitim, etnisite, aile hayat döngüsü, Coğrafi karakteristikler; bölge, nüfus yoğunluğu, Psikolojik karakteristikler; davranış ve düşünceler, ilgi alanları, güdüler, hayat tarzları olarak sıralanabilir.
Demografik Planlama ne demek?
Demografik Planlama ne demek?
Demografik analiz, iş gücü ve eğitim planlamasının ana kriterleri olarak; vatandaşların yaşları, eğitimleri, alışkanlıkları ve gelecek düşünceleri irdelenerek yapılacak çalışma; uygulanabilir "üretim ve istihdam politikasının" üretilmesini sağlayacaktır.