Editör
Efsanevi Üye
Tekelci güç ne demek?
Tekel veya monopol, bir pazarda belirli bir ürün için üretici ya da dağıtımcı olarak tek bir firmanın bulunması durumudur. Bir monopol, rakip firmaların daha düşük fiyat koyması korkusu olmadan kendi fiyatını belirleme gücüne sahiptir.
Belirli mallar üreten kuruluşların rakipleri piyasadan silmek için aralarında anlaşarak oluşturdukları tekele ne ad verilir?
Aynı üretim dalında faaliyet gösteren birden fazla işletmenin, aralarındaki rekabeti kaldırmak amacıyla yaptıkları anlaşma sonucu tekelci bir birlik oluşturmalarına "kartel" denir.
Doğal tekeller nedir kamu maliyesi?
Doğal tekeller nedir kamu maliyesi?
Doğal tekeller tüketimden mahrum bırakma ve faydada rekabet özelliklerine sahip olan özel mal ve hizmet üretirler. Doğal tekeller azalan maliyetlerle üretim yaparlar, yani üretim boyunca ortalama maliyetler azalır ve bu nedenle marjinal maliyetler her üretim miktarında ortalama maliyetlerin altında seyreder.
Doğal tekel malları nelerdir?
Doğal tekel malları nelerdir?
her türlü alkollu içki ve tütün mamulunun agaclarda yetiştiği dalından koparılıp içildiği tekel çeşidi. toplumsal faydanın gözetilmesiyle üretimini sadece devletin yaptığı mal ve hizmetlerdir.
Düopol piyasa ne demek?
Düopol Piyasaları Çok sayıda alıcıya karşın yalnızca iki satıcının bulunduğu piyasa türüdür. Düopol piyasası alıcılar bakımından tam rekabet piyasasına benzer bir yapıdadır. Firmalar ise alacakları kararlar açısından birbirlerine bağlıdırlar.
Yakın ikamesi olmayan bir malın tek bir firma tarafından satıldığı piyasa türü nedir?
Monopol Piyasa (Monopoly): Yalnızca bir satıcının yer aldığı piyasa türüdür. Bu satıcı bir hakkı, kaynağı elinde bulunduruyor ya da ikamesi çok zor bir mal/hizmet satıyor olabilir.
Piyasa türleri hangi kriterlere göre belirlenir?
Piyasa türleri hangi kriterlere göre belirlenir?
Piyasa alıcı ve satıcı, kısaca piyasadaki oyuncu sayısına ve rekabetin durumuna göre dört sınıfa ayrılmaktadır. Bunlar monopol, oligopol, monopolcü rekabet ve tam rekabet piyasalarıdır.
Doğal monopol ne demek?
Doğal monopol ne demek?
Doğal Monopol Hakkında Detaylı Bilgi Bir firmanın iki veya daha fazla firmadan daha düşük maliyet ile üretimini yapması ve daha düşük fiyat ile piyasaya arzda bulunması ile oluşan monopol türüdür.
Yasal Monopol nedir?
Devletin çeşitli imtiyazları yada hukuksal nedenlerle tek bir satıcı olma durumu söz konusu ise yasal monopol, Rekabet halindeki az sayıda firmanın kartelleşerek monopol durumuna gelmesi halinde akdi monopol, Devletin, mal ve hizmet üretip kar elde etmek amacıyla kurduğu tekellere ise mali monopol adı verilmektedir.
Doğal tekel nedir nasıl ortaya çıkar?
Teorik olarak, doğal tekel, sektörün ürününe yönelik var olan talebe ilişkin olarak, çok geniş "ölçek ekonomilerinin bulunması halinde meydana gelir. Bu durumda tek firmanın ürettiği malın miktarı ne kadar büyük ise birim başına ortalama maliyet de o kadar düşük olur.
Düopol nedir iktisat?
Düopol nedir iktisat?
Düopol, piyasada bir ürünü üreten 2 rakip firmanın ve bu firmaların rekabet içinde olması durumudur.