Editör
Efsanevi Üye
Talep üretim faktörü nedir?
13.1. Üretim Faktörü Talebi Üretim faktörü, üretimde kullanılan girdilerdir. Emek, toprak, sermaye, girişimci üretim faktörleridir. Üretim faktör sahipleri gelirlerini faktörleri girdi olarak kullanan firmalardan sağlamaktadırlar. Emek geliri ücret, sermaye geliri faiz, toprak geliri rant, girişimci geliri kardır.
Üretim faktörleri talebi nasıl bir taleptir?
Üretim faktörleri talebi nasıl bir taleptir?
Faktör talebi türev taleptir. Türev talep, mal ve hizmet üretiminde kullanıldığı için üretim faktörünün talep edilmesidir. Ayrıca firmanın amacı da türev talebi etkilemektedir. Ne üretilecek, nasıl üretilecek sorularına verilecek yanıt faktör talebini etkileyecektir.
Hangisi üretimin meydana gelmesinde bazı faktörlerin beraberce talep edilmesini ifade etmektedir?
Hangisi üretimin meydana gelmesinde bazı faktörlerin beraberce talep edilmesini ifade etmektedir?
Üretimin meydana gelmesinde bazı faktörler beraberce talep edilebilmektedir ki bu da faktör talebinin bağlı talep niteliğini göstermektedir. Üretim sırasında farklı faktörlerden birinin kullanımı diğerlerinin de kullanımını zorunlu kılıyorsa bağlı talep olmaktadır.
Bir malın talebini ne arttırır?
İkame malın fiyatı artarsa, diğer malın talebi artar. İkame malın fiyatı azalırsa diğer malın talebi azalır. Eğer iki maldan birisinden fayda elde etmek ya da o malın mevcut faydasını arttırmak başka bir mal ile birlikte kullanılmasını gerektiriyorsa bu mallara tamamlayıcı mallar denir.
Talebi neler artırır?
Talebi neler artırır?
Tüketici sayısında artış: Tüketici sayısının artması talebin de artmasına neden olur, bu durum talep eğrisini sağa kaydırır. Sonuç olarak nüfus artışı toplam talebi artıran bir faktördür. Diğer malların fiyatlarındaki değişim: Tamamlayıcı mal fiyatlarının artması ilgili malın talebini de etkileyecektir.
Iktisat bireysel talep eğrisi nedir?
Iktisat bireysel talep eğrisi nedir?
Talep konusu iktisat öğreniminin en temel konularından birisidir. Bireysel talep doğrusu, bir malın fiyatı ile o malın talep edilen miktarı arasındaki ters orantılı ilişkiyi anlatmaktadır.