Son Konular

Takdir yetkisi gerekceli olmak zorunda mi?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Takdir yetkisi gerekçeli olmak zorunda mı?

Takdir yetkisi sınırsız değildir. Bu nedenle idare takdir yetkisini kullanırken, keyfi biçimde davranamaz. Gerekli inceleme ve araştırmaları yaptıktan, bunları somut kanıtlarla destekledikten sonra takdir yetkisini kullanmalıdır. Takdir yetkisinin olduğu durumlarda bile idare haklı gerekçe göstermek zorundadır.

Idari işlemlerin gerekçeli olması zorunlu mu?

Gerçekten "Türk hukukunda gerekçe, idari işlemlerde bulunması gereken zorunlu bir unsur değildir. Çünkü, gerek Anayasamızda, gerekse kanunlarımızda idareye gerekçe belirtme zorunluluğu getiren genel bir hüküm yoktur.

Idarenin takdir yetkisinin denetimi mümkün mü?

İdarenin takdir yetkisi yargı denetimine tabi olduğu gibi, hukuka uygun kul- lanılıp kullanılmadığının tespit edilmesi açısından hâkimin takdir yetkisi de bir üst yargı yeri tarafından denetlenmektedir.

Yasama kısıntısı nelerdir?

Yasama kısıntısı nelerdir?
İdarenin yargısal denetimi konusunda idari yargı yerlerinin yetkisinde bazı kısıtlamalar söz konusu olabilmektedir. Anayasa ve yasalarla bazı işlemlere karşı yargı yolunun kapatılmasına "yasama kısıntısı" denilmektedir. Bunlar doğrudan Anayasa'da düzenlenen veya kanunlarla öngörülenler olarak tasnif edilebilir.

Yetki saptırması idari işlemin hangi unsuru bakımından hukuka aykırılık olarak değerlendirilir?

Yetki saptırması idari işlemin hangi unsuru bakımından hukuka aykırılık olarak değerlendirilir?
Bu bakımdan idari iĢlemlerin en önemli unsurlarından birisi de amaç unsurudur. Ġdarenin iĢleyiĢ sürecinde de amacına uygun olmayan, hukuka aykırı iĢlemlerin de tesis edildiği görülmüĢtür. Doktrinde, idari iĢlemlerde amaç unsurunun hukuka aykırılığı, yetki saptırması olarak tanımlanmıĢtır.

Bağlı yetki kuralı nedir?

Bağlı yetki idarenin belli koşul ve durumların gerçekleşmesi halinde mutlaka belli bir çözümün benimsenerek belli bir idari işlemi yapmak zorunda olmasıdır. Örneğin; mahkeme kararlarının uygulanma bakımından idarenin bağlı yetkisi vardır.

Hakimin takdir yetkisi ne zaman kullanılır?

1- Hakim takdir yetkisini ancak bu yetki kendisine kanunla verildiği hallerde kullanabilir. 2- Hakime takdir yetkisi tanındığı hallerde hakim bu yetkiyi kullanmak zorundadır. 3- Hakime takdir yetkisi tanınıp tanınmadığını hakim kanun maddesini yorumlayarak anlar.

Idari yargıda gerekçeli karar nedir?

Gerekçeli karar, mahkemelerin yargılamanın konusu iddia ve savunmayı, vakıa, delil ve talepleri değerlendirerek hangi yasal nedenlerle hüküm kurduğunu açıklamak üzere yazdığı kararıdır.

Idari denetimi kim yapar?

Idari denetimi kim yapar?
Özel İdari Denetim: Devlet Denetleme Kurulu, Sayıştay vb. örgütler yoluyla yapılan denetim türüdür. Ombudsmanlık Denetimi: Kamu Denetçiliği Kurumunca yapılan denetim yoludur.

Takdir yetkisinin gerekçeli olması zorunlu değildir ancak idare keyfi olarak davranamaz ve takdir yetkisini kullanırken gerekli inceleme ve araştırmaları yapmalı ve somut kanıtlarla desteklemelidir. İdarenin haklı bir gerekçe sunması gerekmektedir.

İdari işlemlerin gerekçeli olması zorunlu değildir. Türk hukukunda gerekçe, idari işlemlerde bulunması zorunlu bir unsur değildir çünkü idareye gerekçe belirtme zorunluluğunu getiren genel bir hüküm bulunmamaktadır.

İdarenin takdir yetkisi yargı denetimine tabidir. Hukukun üstünlüğü ilkesi gereği, idarenin takdir yetkisinin hukuka uygun kullanılıp kullanılmadığı, hukuk kurallarına uygun olarak işlem yapıp yapılmadığı yargı mercileri tarafından denetlenmektedir.

Yargısal denetim konusunda idari yargı yerlerinin yetkisinde bazı kısıtlamalar olabilmektedir. Anayasa ve yasalarla belirli işlemlere karşı yargı yolunun kapatılmasına "yasama kısıntısı" adı verilmektedir. Bu kısıtlamalar Anayasa'da veya kanunlarda belirlenmiş olabilir.

Yetki saptırması idari işlemlerin amaç unsurunu oluşturur. İdarenin işleyiş sürecinde amacına uygun olmayan, hukuka aykırı işlemlerin tesis edildiği durumlarda yetki saptırması söz konusu olabilir.

Bağlı yetki kuralı, idarenin belirli koşul ve durumların gerçekleşmesi halinde belirli bir idari işlemi yapmak zorunda olması prensibidir. Örneğin, mahkeme kararlarının uygulanması konusunda idarenin bağlı yetkisi vardır.

Hakimin takdir yetkisini kullanabilmesi için bu yetkinin kendisine kanunla verilmiş olması gerekmektedir. Hakime tanınan takdir yetkisinin kullanılması zorunludur ve hakim bu yetki tanınıp tanınmadığını kanun maddesini yorumlayarak anlayabilir.

Gerekçeli karar, mahkemelerin yargılamanın konusu olan iddia ve savunmayı, vakıa, delil ve talepleri değerlendirerek hangi yasal nedenlerle hüküm kurduklarını açıklamak üzere yazdıkları karardır.

İdari denetim, özel idari denetim ve Ombudsmanlık denetimi olmak üzere farklı türlerde yapılmaktadır. Özel idari denetim Devlet Denetleme Kurulu, Sayıştay vb. örgütler aracılığıyla gerçekleştirilirken, Ombudsmanlık denetimi kamu denetçiliği kurumu tarafından yapılır.

Hangi suclarda mudafiin dosya inceleme yetkisi kisitlanabilir?

TMS 18 Kaldirildi mi?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.693
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt