Editör
Efsanevi Üye
Syslog ne işe yarar?
Syslog, Linux sistemlerdeki loglama yapısına verilen addır. Linux işletim sistemlerinde loglama işlemleri syslog aracılığı ile yapılmaktadır. Syslog, Linux işletim sistemimiz üzerinde neler olup bittiğini öğrenmek ve geriye yönelik sisteme giriş, uyarı, durum, hata ve rapor gibi kayıtların tutulduğu sistemlerdir.
Kiwi Syslog nedir?
Kiwi Syslog Server syslog mesajları ve ağ aygıtlarından (yönlendirici, açkı, güvenlik duvarı vb.), Linux, UNIX ve Windows sistemlerinden SNMP trap komutları alır ve bunları tek bir konsol üzerinden yönetmenize olanak sağlar.
Splunk Universal forwarder nedir?
Splunk Universal forwarder nedir?
Syslog, Linux ve Unix işletim sistemleriniz üzerinde neler olup bittiğini öğrenmek ve geçmişe dönük sistem ile alakalı kullanıcı erişimleri, hatalar, uyarılar ve performans indikatörlerine ilişkin kayıtların tutulduğu sistemdir.
Var Log Messages nedir?
/var/log/messages Bu Log dosyası, genel sistem etkinlik Loglarını içerir. Esas olarak bilgi amaçlı ve kritik olmayan sistem mesajlarını saklamak için kullanılır.
Splunk ne işe yarar?
Splunk, çeşitli kaynaklardan log toplayabilen (sunucu,ağ cihazları,uygulamalar vb.), topladığı logları saklayan (indexleyen),saklanan loglar üzerinde arama,araştırma,analiz ve korelasyon yapmayı sağlayan SIEM (Security Information and Event Management) çözümüdür.
Splunk nasıl kurulur?
Splunk nasıl kurulur?
"cd /opt/splunk/bin" komutu çalıştırılarak Splunk'ın kurulu olduğu dizine gidilir. "./splunk start –accept-license" komutu ile de, yüklenen Splunk uygulamasını başlatılır. Kurulum esnasında Splunk için istenen Administrator kullanıcı adı ve parola değerleri bu aşamada belirlenir.
Var log auth log nedir?
/var/log/secure Temel olarak authentication sistemlerinin kullanımını izlemek için kullanılır. Kimlik doğrulama hataları dahil, güvenlikle ilgili tüm mesajları saklar. Ayrıca sudo girişlerini, SSH girişlerini ve sistem güvenlik hizmetleri arka planında oturum açan diğer hataları izler.
Var log nedir?
/var/log/maillog ya da mail.log Linux dağıtımlarında varsayılan olarak bulunan log dosyasıdır. Sistemdeki kullanıcılara gelen ve giden maillerin header bilgilerini içerisinde barındırır. Sendmail logları da bu dosya içerisine yazılır.
Splunk nasıl çalışır?
Splunk nasıl çalışır?
Siem nedir ne işe yarar?
SIEM, tüm verileri (çalışma günlükleri veya diğer tüm günlükleri) koruma araçlarından toplayan, farklı kaynaklardan gelen birçok günlük "biçimini" anlayabilen bir olay yönetim sistemidir. Koruma sistemleri sürekli olarak gelişmekte ve yeni tehdit türlerine uyum sağlamaktadır.
Linux log nedir?
Linux dağıtımlarında varsayılan olarak bulunan log dosyasıdır. Sistemdeki kullanıcılara gelen ve giden maillerin header bilgilerini içerisinde barındırır. Sendmail logları da bu dosya içerisine yazılır. Farklı bir mail servisin kurulması durumunda bu dosya içerisinde bu loglar tutulmayabilir.