Modoratör
Efsanevi Üye
Süre uzatımı hangi hallerde verilir?
İşin yapılması için gerekli olan teknik dokümanların hazırlanmasında veya yeni teknik dokümanların hazırlanmasına ihtiyaç duyulması halinde bir gecikme ortaya çıkarsa, bu gecikmeyi karşılayacak şekilde yükleniciye süre uzatımı verilmelidir.
Gecikme cezası nasıl kesilir?
Gecikme cezası nasıl kesilir?
Kısmi kabul öngörülen mal, hizmet ve yapım işlerinde gecikme cezası kısma ilişkin bedelin belirli bir oranında kesilir. Gecikme cezası sözleşme bedeli üzerinden kesilmelidir. Buna iş artışları da dahil edilmelidir. Gecikme cezası kesilecek tutara fiyat farkları dahil edilmeyecektir.
Olumsuz zarar ne demek?
Olumsuz zarar, uyulacağına ve yerine getirileceğine inanılan bir sözleşme hüküm ifade etmemesi ve yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.
Sözleşmelerin iptal edilebilirlik halleri nelerdir?
Sözleşmelerin iptal edilebilirlik halleri nelerdir?
Siz ilgili; hile, tehdit, korkutma durumu ortadan kalktığı anda ilgili hukuk mercilerine aslında bu sözleşme akdinde bulunmak istemediğinizi ve sizi; korkutma, hile, tehdit yolları ile zora soktukları için kabul etmek zorunda kaldığınızı beyan eder iseniz; o halde işleminiz iptal edilebilir olur.
Süre uzatım kararını kim verir?
Şartlarının birlikte gerçekleşmesi zorunludur. Süre uzatımı gerektiren olayın ortaya çıkması ve idareye başvurulmasından sonra durum, yapı denetim görevlisince (kontrol mühendisince) incelenerek "süre uzatım teklif raporu" düzenlenir ve yapı denetim amirine (kontrol amirine) sunulur.
Yapım işlerinde süre uzatımı en fazla kaç gün verilir?
Yapım işlerinde süre uzatımı en fazla kaç gün verilir?
İdareler, Bakanlığa gönderidikleri ve henüz değerlendirilmesi yapılmamış 120 günden az süre uzatım olan başvurlar için Bakanlık görüşü beklemeden karar verebilirler. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yayınlanan yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Kesin kabul yapılmazsa ne olur?
Kesin kabul için belirlenen tarihten itibaren yüklenicinin başvurusuna rağmen idarenin kesin kabulden kaçınması halinde ise, yüklenici, işin kesin kabule hazır olduğu ve idarenin kesin kabulden kaçındığı iddiasıyla tespit davası açabilir.
Hangi hallerde sözleşme feshedilir?
Hangi hallerde sözleşme feshedilir?
İvediliği nedeniyle taahhüdün kalan kısmının yeniden ihale edilmesi için yeterli sürenin bulunmaması, Taahhüdün başka bir yükleniciye yaptırılmasının mümkün olmaması, Yüklenicinin yasak fiil veya davranışının taahhüdünü tamamlamasının engelleyecek nitelikte olmaması.
Dolaylı zararlar nelerdir?
Dolaylı zarar, haksız fiil neticesinde zarar gören kişinin, araya ilave bir sebep girmek suretiyle dolaylı olarak uğradığı zararları ifade eder. Haksız bir fiil ya da borca aykırılık nedeniyle doğrudan doğruya zarar dışında, dolaylı zararlardan da sorumluluğun doğup doğmayacağı, illiyet bağıyla ilgili bir problemdir.
Zarar kalemleri nelerdir?
Zarar kalemleri nelerdir?
Bunlar; tedavi giderleri, kazanç kaybı, çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar ile ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar olarak sayılmıştır. TBK m. 53 hükmü ise, şahıs varlığına yönelik haksız fiilin ölüme yol açması halinde doğabilecek zarar kalemlerini saymıştır.
Hangi hallerde sözleşme kesin hükümsüzdür?
Madde 27 – Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.