Editör
Efsanevi Üye
Su kasırgası nasıl oluşur?
Okyanus yüzeyindeki ılık ve nemli hava hızla yükselmeye başlar. Bu ılık hava yükseldikçe, içindeki su buharı da yoğunlaşarak fırtına bulutları ve yağmur damlaları oluşturur. Yoğunlaşma, gizli yoğuşma ısısı denen bir ısı salar. Bu gizli ısı yukarıdaki havayı ısıtır ve yükselmesine neden olur.
En büyük kasırga hangisi?
En büyük kasırga hangisi?
Bugüne kadar ölçülen en yüksek rüzgar hızına sahip fırtına saatte 345 kilometreye ulaşan Patricia Kasırgası oldu. Patricia, 2015 yılında Pasifik Okyanusu'nda görüldü.
Amerikada neden hortum var?
En basit anlatımıyla, Meksika Körfezi'nden gelen sıcak, nemli hava Rocky Dağları'ndan gelen kuru ve soğuk havayla karşılaşıyor. Bu karşılaşma da sık sık fırtınalara yol açan koşulları yaratıyor. Bu fırtınaların en büyükleri 'süper hücreleri' oluşturuyor ve bunların altında hortumlar meydana geliyor.
Hortum genellikle nerede olur?
Hortum genellikle nerede olur?
Genel olarak hortumlar kara üstünde oluşurlar ancak kimi vaziyetlerde göl veya deniz üstünde de oluşabilir. Bu vaziyetlerde su hortumları ortaya çıkar. Bu yerlerde yakın bölgelerde tehlikeye neden olabilir. Hortumlar, büyüklüklerine ve şiddetlerine göre derecelendirilir.
Kasırgayı engellemek mümkün mü?
2) Kasırganın akımı biyolojik olarak indirgenebilen bir petrolle kaplanarak, kasırganın enerji kaynağını meydana getiren buharlaşma engellenebilir.
Kasırga hangi kuşakta?
Kasırga hangi kuşakta?
Kasırga büyük çaplı ve çok şiddetli, Beufort ölçeğine göre saatte 75 milden fazla hızla ve ayrıca dönerek esen tropik rüzgâr olarak bilinmektedir. Bu durum genellikle Doğu Pasifik ve Güney Atlantik hâriç subtropikal ve tropikal iklim kuşağındaki bütün sıcak denizlerde oldukça fazla rastlanan bir durumdur.
Orta kuşakta kasırga olur mu?
Başlangıç ve mevsim sonu kasırgaları, Karaiplerin batısında görülür. Orta Amerika kıyılarının biraz açıklarında Büyük Okyanusunda ve Meksika Körfezinde de sık sık rastlanır. Kasırgalar, mahallî fırtınalar kadar şiddetli sayılmazlar. Orta kuşakta meydana gelen ekstratropik siklonlar kadar da geniş çaplı değildirler.
Türkiyede Tayfun olur mu?
Türkiyede Tayfun olur mu?
Kendi ekseni etrafında dönen rüzgar fırtınalarından ülkemizde tek görüleni ise hortumdur. TDK'ya göre tayfun, 'Çin Denizi'nde ve Hint Denizi'nde görülen güçlü tropikal siklon'dur.