Son Konular

Stratejik dusunme ozellikleri nelerdir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Stratejik düşünme özellikleri nelerdir?

Stratejik düşünme, bir şirketin, ekibin veya bireyin uzun vadeli başarısını etkileyecek kritik faktörlerin ve değişkenlerin analizine odaklanan planlı ve akılcı bir düşünme sürecidir….Stratejik düşünme;
- Araştırma,
- Analitik düşünme,
- Yenilik,
- Problem çözme becerileri,
- İletişim,
- Liderlik becerileri,
- Kararlılık gerektirir.

Stratejik plan ne demek?

Bir kuruluşun mevcut durumunu tespit etme, gelecekte olası hedeflerini belirleme ve bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ile ölçümleme sürecini ihtiva eden iş disiplinine stratejik planlama denir.

Stratejik planlama yaklaşımı nedir?

Stratejik planlama yaklaşımı nedir?
Katılımcı esnek bir planlama yaklaşımı olan stratejik planlama, kurumların mevcut durum misyon ve temel ilkelerinden hareketle geleceğe dair oluşturulan vizyona uygun hedefler saptayarak, başarılarını izleme ve değerlendirme sürecidir (Yılmaz, 2003: 77).

Stratejik yönetim stratejik planlama dan nasıl ayırt edilebilir?

Stratejik yönetim stratejik planlama dan nasıl ayırt edilebilir?
Mintzberg (1994) "stratejik planlama" ile "stratejik yönetim"in aynı anlama gelmediklerini belirtmekte, stratejik planlamayı analiz olarak, stratejik yönetimi ise sentez olarak tanımlamaktadır.

Stratejik bakış açısı ne demek?

Olaylara bir çıt yukarıdan bakmak, büyük resmi anlamaya çalışmak ve ona göre daha pro-aktif şekilde harekete geçecek şekilde düşünebilmektir.

Stratejik zihin ne demek?

Yeni sorunları karşılayarak uygun çözümler bulmak amacıyla, zihnin tüm ögelerini amaca uygun kullanabilme yeteneği ya da gücü.

Stratejik yaklaşım ne demek?

Stratejik yaklaşım ne demek?
Stratejik Planlama temel olarak geleceğin bugün gibi olacağı varsayımından yola çıkarak geleceği planlamayı hedefleyen bir yaklaşımdır.

Stratejik yönetim sürecinin aşamaları nelerdir?

Stratejik yönetim sürecinin aşamaları nelerdir?
Stratejik yönetim, işletmenin çevresi ile ilişkisinin ötesinde, geleceği yaratmak için işletmenin unsurlarını, işlevlerini ve yönetim sürecinin evrelerini (planlama, organizasyon, yürütme, kontrol,v.b.) bütüncül bir yaklaşımla, uzun dönemde ele alarak yeni bir anlam taşımaktadır.

Stratejik planlamanın başlangıç noktası nedir?

Misyon, vizyonla birlikte, işletmenin başarısını artırmanın ve stratejik planlamanın etkili olmasının başlangıç noktasını oluşturan önemli bir kavramdır (Dinler, 2009). Misyonun, örgütün stratejisinden önce belirlenmesi gerekir.

Stratejik bakış açısı nasıl kazanılır?

Stratejik düşünme becerisinin kazanılması için öncelikle eleştirel ve yaratıcı düşünme yetkinliğine sahip olup düşünülen alana ilişkin bütünsel bir perspektiften bakabilecek uzmanlığa, deneyime ve bilgi birikimine ihtiyaç vardır.

Stratejik planlama sürecinin aşamaları nelerdir?

Stratejik planlama sürecinin aşamaları nelerdir?
Misyon. Bir işletmenin değerleri, yaklaşımları, ilkeleri, felsefesi ve ayırt edici özellikleri misyon başlığı altında ifade edilir.

Strateji neler içerir?

Strateji neler içerir?
Strateji, bir analiz sürecidir. Kullanılacak metotların sonuçlarını önceden tespit etmenize olanak tanıyan bir düşünme sistemi barındırır. Bu düşünme yöntemi, mantık ilkeleri ve ilişkileri üzerine kurulmuş, karar verme ve kararlar içindeki engellerin kaldırmasıyla ilgilidir.

Stratejik düşünme, bir şirketin, ekibin veya bireyin uzun vadeli başarısını etkileyen kritik faktörleri ve değişkenleri analiz etmeye odaklanan planlı ve akılcı bir düşünme sürecidir. Stratejik düşünmenin ayrılmaz bileşenleri arasında şunlar bulunmaktadır:

1. Araştırma: Doğru kararlar alabilmek için bilgi ve verileri toplamayı gerektirir.
2. Analitik Düşünme: Detaylı verileri analiz etme ve karşılaştırma becerisini içerir.
3. Yenilik: Yaratıcı düşünme ve farklı çözüm yolları bulma yeteneğini gerektirir.
4. Problem Çözme Becerileri: Karşılaşılan zorlukların üstesinden gelebilmek için analitik ve yaratıcı çözüm önerileri geliştirmeyi içerir.
5. İletişim: Fikirleri açık ve etkili bir şekilde ifade etme yeteneğini kapsar.
6. Liderlik Becerileri: Grup veya organizasyonu motive etme ve yönlendirme yeteneğini gerektirir.
7. Kararlılık: Belirlenen hedeflere ulaşmak için azim ve kararlılıkla çalışmayı içerir.

Stratejik planlama ise bir kuruluşun mevcut durumunu tespit ederek gelecekteki hedeflerini belirlemesi ve bu hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştirmesini öngören bir süreçtir.

Stratejik yönetim ile stratejik planlama arasındaki farkı açıklamak gerekirse, stratejik planlama genellikle analitik bir süreç olarak düşünülürken, stratejik yönetim daha sentez odaklı bir yaklaşımdır. Yani stratejik planlama karar verme ve plan yapmayı içerirken, stratejik yönetim bu planı uygulamanın yanı sıra sürekli olarak değerlendirme ve geliştirmeyi de içerir.

Stratejik bakış açısı, olaylara daha geniş bir perspektiften bakarak büyük resmi anlamaya çalışmayı ve daha proaktif şekilde harekete geçmeyi ifade ederken, stratejik zihin ise yeni sorunları çözmek için zihinsel yetenekleri amaca uygun şekilde kullanabilme gücünü ifade eder.

Stratejik planlamanın başlangıç noktası genellikle misyon belirlemesi olarak görülmektedir çünkü misyon, organizasyonun değerlerini ve felsefesini tanımlar. Stratejik bakış açısını kazanmak için ise eleştirel ve yaratıcı düşünme yetkinliklerinin geliştirilmesi ve uzmanlık, deneyim ve bilgi birikiminin olması gerekmektedir. Strateji ise analitik bir süreç olarak düşünülür ve karar alma sürecine mantık ve ilişkiler temelinde yaklaşır. Bu düşünme yöntemi, kullanılacak metotların sonuçlarını önceden tespit etme ve karar verme sürecinde engelleri aşma yeteneğine dayanır.

Aquinali Thomas neyi savunur?

ABD calisma izni nasil alinir?

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.706
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt