Son Konular

Stok tutmak ne demek?

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4

Stok tutmak ne demek?

Stok tutmak, üretim firmalarının maliyet kalemlerinden biridir. Her maliyet gibi stok da alternatif maliyet yükseltilmeden kontrol altında tutulmalıdır. Hem üretim talebini karşılayacak kadar stok elde bulundurulurken hem de lojistik, saklama, aşınma vb. maliyetler düşürülmeye çalışılır.

Stok tutma nedenleri nelerdir?

Neden stok tutulur?
- Belirli dönemlerdeki talep artışını karşılamak için: Belli dönemlerde talep artış ile karşılaşabilirsin.
- Hazırlıksız yakalanmamak için: Ticari çalışmalar bazı hesaplama ve tahminlerle kontrol edilir.
- Tedarik maliyetlerini düşürmek için: Toplu sipariş verilen ürünlerin tedarik maliyeti düşer.

Stok yönetimi nelerdir?

Stok yönetimi nelerdir?
Stok yönetimi; işletmenin üretim, satış ve finansal şartlarını göz önünde bulundurarak, gereksinimlerin karşılanması için elde bulundurulması gereken ürünler arasında denge kurmak amacıyla yapılan, planlama, örgütleme ve kontrol işlemleridir.

Atıl stok ne demek?

Maliyetlerinizin düşürülmesi ve verimliliğin artırılması konusunda önemli bir hususta stok ve bu stoklar içerisinde hareket görmeyen "atıl stok" konusudur. Veya aldığı gün fiyatından daha yüksek olduğu durumlarda kazançlı olduğunu düşünerek stoklarda hareketsizliği tercih etmeleridir.

Stok kontrolü neden yapılır?

Stok kontrolü ile tedarik masrafları azalmaktadır. Stok kontrolü sayesinde satış masraflarında azalmalar olur. Düzenli olarak yapılan kontroller, maliyet muhasebesi kayıtlarının düzgün bir şekilde tutulmasına yardımcı olur. Bu sayede depo görevlileri üst yönetimlerine doğru bilgiler iletebilmektedir.

Stok yönetimi yaklaşımı nedir?

Stok yönetimi yaklaşımı nedir?
Hammadde, yarı hammadde ve diğer malzemelerin tedariğinden, lojistik faaliyetlerine (yükleme – boşaltma – taşıma), malzemenin firmadaki sürecinin, kontrol altında tutulmasından stoklanmasına, malzemelerin veya imalatı tamamlanmış ürünlerin sevk edilmesine kadar yapılan planlamaları ve kontrollerini stok yönetimi içerir …

Stok tutmak, bir işletmenin üretim faaliyetleri için belirli dönemlerde gereksinim duyabileceği malzemelerin ya da ürünlerin belirli miktarlarda elde bulundurulması anlamına gelir. Bu stoklar genellikle talep artışı, hazırlıksızlık durumuna karşı önlem alma ve tedarik maliyetlerini düşürme gibi nedenlerden dolayı tutulur.

Stok yönetimi, işletmenin üretim, satış ve finansal koşullarını göz önünde bulundurarak, stok seviyelerini optimal düzeyde tutmayı sağlayan planlama, örgütleme ve kontrol süreçlerini içerir. Bu süreçler sayesinde işletme stokların yanlış zamanda fazla olmasını ya da talebi karşılayamayacak kadar az olmasını engelleyerek verimliliği artırır.

"Atıl stok" ise stoklar içinde hareket görmeyen, kullanılmayan ve genellikle maliyetleri artıran stokları ifade eder. Bu stoklar işletme için gereksiz maliyetler oluşturabilir ve verimliliği düşürebilir. Stok kontrolü bu tür atıl stokları azaltmak ve işletmenin maliyetlerini düşürmek amacıyla yapılır. Tedarik masraflarını azaltmak, satış masraflarında düşüş sağlamak ve maliyet muhasebesi kayıtlarını doğru şekilde tutmak, stok kontrolünün sağladığı faydalardan bazılarıdır.

Stok yönetimi yaklaşımı, işletmenin hammaddeden ürün sevkiyatına kadar olan süreçlerini kapsayan ve stokların etkin bir şekilde yönetilmesini hedefleyen bir stratejiyi ifade eder. Bu yaklaşımın amacı, stokların optimum seviyelerde tutularak işletmenin verimliliğinin ve karlılığının artırılmasıdır. Bu süreç, tedarikten lojistiğe, stok planlamasından sevkiyata kadar geniş bir yelpazeyi kapsar ve işletmenin rekabet gücünü artırmaya yardımcı olur.

Kavak agaci kac yilda kesime gelir?

Hayat sigortasi disi branslarda sigorta suresi genellikle ne kadardir?

1. Konular

1. 1.284.227
  2. Mesajlar

1. 1.670.395
  3. Kullanıcılar

1. 33.198
  4. Son üye

Geri
Üst Alt