Editör
Efsanevi Üye
Someliye kimdir?
Sommelier, dilimizdeki okunuşuyla somölye, f ine-dining restoranlarda çalışan şarap ve içecek profesyonellerine verilen ismin eril hali. Dişil hali sommelière, yani somelyer.
Şarap Tadicisina ne denir?
sarap tadicisi anlamindaki yabanci kelime. her zaman sarhos dolasanlar ve sarap aliskanligiyla asla sarhos olmayanlar olarak ikiye ayrilirlar. bunlarin lokantalarda calışanlarina sommelier * denir .
Şarap tadımı nasıl yapılır?
Şarap tadımı nasıl yapılır?
Üzümün karakteristiğinden, üretim tekniğinden meşeden vs sebep ortaya çıkan aromalara bakıyoruz. Burunda değerlendirdikten sonra damağa geçiyoruz. Bir miktar şarabı alıp ters ıslık çalar gibi damağımızda gezdirirken nefes alıp veriyoruz. Bu şekilde bir miktar hava çekersek damakta aromalar daha fazla açılır.
Şarap uzmanı nasıl olunur?
Şarap uzmanı nasıl olunur?
Şarap uzmanı olmak için 2 yıllık Şarap Üretim Teknolojisi Bölümü'nde eğitim almak gerekir. Şarap uzmanı, şarap üretimi konusunda uzman kişidir….Şarap uzmanı olmak için gerekenler şunlardır:
- Şarap Üretim Teknolojisi Bölümü'nden mezun olmak.
- Şarapçılık eğitimi veren kursları başarıyla tamamlamak.
- Şarap tarihine ilgi duymak.
Someliye nin görevi nedir?
Şarapları çok iyi tanıyan, hangi yemekle hangi şarabın içileceğini bilen, gerektiğinde müşteriye tavsiye eden, "ş" demeden müşterinin hangi şarabı istediğini anlayacak kapasitede eğitimli, restoranın şarap alımında menüye göre tavsiyede bulunabilecek yeterlilikte, şarabın saklanması konusunda da bilgili olan kişilerdir …
Şarap tadarken nelere dikkat etmeli?
Aman lütfen şarabı tadarken hemen yutmayın. Bir süre damağınızda gezdirin ve şarabın dil ve damağınızın tüm katmanları ile temas etmesini sağlayın. Yudumu aldıktan sonra da şarabın bitimi, damakta bıraktığı izlenim üstünde düşünün.
Bir şarap nasıl test edilir?
Bir şarap nasıl test edilir?
Şarabın iyi koklanabilmesi için bardağın çeyreğinin dolu olması gerekir. Kadeh buruna yaklaştırılır ve tam olarak koklanmadan hızla çekilir. Çünkü şarapta ne koktuğu ancak bu şekilde anlaşılabilir. Lezzetli bir şarapta; incir, üzüm ve eriğin kurutulmuş kokusunun gelmesi gerekir.