Modoratör
Efsanevi Üye
Siyasi partilerin mali yardımı alabilmesi için yüzde kaç oy almalı?
Milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların %7'sinden fazlasını alan siyasi partilere de Devlet yardımı yapılır. Bu yardım en az Devlet yardımı alan siyasi partinin ikinci fıkra gereğince almış olduğu yardım ve genel seçimlerde aldığı toplam geçerli oy esas alınarak kazandıkları oyla orantılı olarak yapılır.
Siyasi partilerin merkez organları nelerdir?
Madde 13 – (Değişik: 21/5/1987 – 3370/3 md.) Siyasi partilerin merkez organları büyük kongre, genel başkan ile diğer karar, yönetim, icra ve disiplin organlarından ibarettir.
Siyasi partilerin mali denetimini kim yapar?
Siyasi partilerin mali denetimini kim yapar?
Görev ve Yetkileri Siyasî partilerin mali denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından yerine getirilir. Anayasa Mahkemesi, bu denetim görevini yerine getirirken Sayıştaydan yardım sağlar.
Üniversite öğrencileri siyasi partilere üye olabilir mi?
Üniversite öğrencileri siyasi partilere üye olabilir mi?
Hakimler ve savcılar, sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, silahlı kuvvetler mensupları ile yükseköğretim öncesi öğrencileri siyasi partilere üye olamazlar.
Parti kurmak için ne mezunu olmak gerekir?
A. Parti Kurma, Partilere Girme ve Partilerden Çıkma Parti üyesi olabilmek için onsekiz yaşını doldurmuş olmak gerekir. Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partiler, önceden izin almadan kurulurlar ve Anayasa ve kanun hükümleri içinde faaliyetlerini sürdürürler.
Siyasi parti grupları neleri yapamaz?
Siyasi partilerin faaliyetleri, parti içi düzenlemeleri ve çalışmaları demokrasi ilkelerine uygun olur. Bu ilkelerin uygulanması kanunla düzenlenir. Siyasi partiler, ticari faaliyetlere girişemezler. Siyasi partilerin gelir ve giderlerinin amaçlarına uygun olması gereklidir.
Siyasi parti ilçe teşkilatı kaç kişiden oluşur?
Siyasi parti ilçe teşkilatı kaç kişiden oluşur?
İlçe kongresi, parti tüzüğünün göstereceği süreler içinde toplanır; bu süre iki yılı aşamaz. İlçe yönetim kurulu, ilçe başkanı dahil en az beş üyeden kurulur.