Son Konular

Sirketin ihyasi davasi nerede acilir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Şirketin ihyası davası nerede açılır?

Bu gibi durumların tezahürü halinde, şirketin tasfiyeden önceki merkezinin bulunduğu mahallin Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi'nde şirketin ihyası davası açılması gerekmektedir. İhya süreci, bir anlamda şirketin geçici olarak canlandırılması anlamına gelecektir.

Şirketin ihyası davasını kimler açabilir?

TTK 547. Maddede belirtildiği üzere, İhya davasını son tasfiye memurları, anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri, şirket pay sahipleri veya tasfiye olmuş şirketten alacağı olanlar açabilir.

Bir şirketin iflası nasıl istenir?

Bir şirketin iflası nasıl istenir?
Mahkeme sunulan projeyi inandırıcı görürse şirkete 3 aylık geçici mühlet vererek , projenin uygulanabilirliğini ve mali verilerin doğru olup olmadığını kayyum vasıtası ile incelettirir. Eğer firmanın projesi kabul edilmez ve taahhütler yerine getirilmezse başvurucu hakkında iflas kararı verilir.

Anonim şirkette yönetim kurulu üyelerine karşı kimler tazminat davası açabilir?

Yönetim Kurulu üyelerine karşı aslî dava hakkı sahibi şirkettir. Bu durumda, iki yıllık zamanaşımı süresi, şirketin dava açmaya yetkili organının sorumluyu ve zararı öğrenmesinden itibaren başlar. Şirketin dava açmaya yetkili organı ise, Yasal Temsilcisi yani Yönetim Kurulu'dur.

Ihya davası nasıl açılır?

Ek tasfiye nedeniyle geçici olarak ihya edilmek istenen tüzel kişilik adına Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açılmalıdır. Davada karşı taraf olarak ilgili ticaret sicili müdürlüğü ve tasfiye memurları gösterilir. Davayı son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar açabilirler.

Ticaret sicilinden terkin ne demek?

Ticaret sicilinden terkin ne demek?
Ticaret sicilinden terkin edilmekle tüzel kişilik sona ermiş olacağından terkin edilen şirketin hak ehliyetine ve dolayısıyla taraf ehliyeti sahip olma imkanı kalmayacaktır.

Şirketin ihyası nasıl yapılır?

Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir."

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerine karşı kimlerin hangi koşulda sorumluluk davası?

TTK 553. maddesine göre "Kurucular, yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve tasfiye memurları, kanundan ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini kusurlarıyla ihlal ettikleri takdirde hem şirkete hem pay sahiplerine hem de şirket alacaklılarına karşı verdikleri zarardan sorumludurlar."

Ticaret Odası terkin ne demek?

Ticaret Odası terkin ne demek?
5174 Sayılı Kanun uyarınca düzenlenmiş olan Oda Muamelat Yönetmeliği gereği Ticaret Sicil Müdürlüğü'nden kayıtlarını sildiren ve bunu belgelendiren üyeler Oda Sicil Müdürlüğü'nden yazılı olarak kayıtların silinmesi isteğinde bulunabilirler. Bu takdirde üyelerin Oda'daki kayıtları silinir.

Hukuki terkin ne demek?

Terkin; resmi defterlerde ya da tapu kütüğünde bulunan şerhlerin çizilmesi işlemine verilen isimdir. Tapu Sicil Tüzüğüne göre tapuya kaydı olan bir taşınmazın, kaydı bulunmayan bir taşınmaza dönüşmesi halinde sicilden terkin edilir. Terkin; birçok resmi sicil için de kullanılabilen bir hukuk terimidir.

Ihya davası ne zaman açılır?

Şartlardan en önemlilerinden birisi ise zamanaşımının geçmemiş olmasıdır. Silinme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde ihyaya karşı (şirketin canlandırılması) dava açılabilmektedir. Şirketin ticaret sicil gazetesinden silinmesi ile tüzel kişiliği sona ererek hak ehliyeti ortadan kalkmaktadır.

Merhaba,

Şirketin ihyası davası, şirketin tasfiyeden önceki merkezinin bulunduğu mahallin Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılması gereken bir davadır. İhya süreci, şirketin geçici olarak canlandırılması anlamına gelir. İhyaya ilişkin yasal düzenlemeler Ticaret Kanunu'nun ilgili maddelerinde yer almaktadır.

İhya davasını açabilecek kişiler arasında, son tasfiye memurları, anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri, şirket pay sahipleri veya tasfiye olmuş şirketten alacağı olanlar bulunmaktadır.

Şirket iflası talep edilirken mahkeme tarafından sunulan proje incelenir ve inandırıcı bulunursa şirkete 3 aylık geçici mühlet verilebilir. Projenin uygulanabilirliği ve mali verilerin doğruluğu kayyum vasıtasıyla detaylı bir şekilde incelenir. Eğer proje kabul edilmez ve taahhütler yerine getirilmezse başvurucu hakkında iflas kararı verilebilir.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerine karşı tazminat davası açabilecek kişiler arasında şirketin dava açmaya yetkili organı bulunmaktadır. Bu durumda, iki yıllık zamanaşımı süresi, şirketin dava açmaya yetkili organının sorumluyu ve zararı öğrenmesinden itibaren başlar. Yönetim kurulu üyelerine karşı aslî dava hakkı sahibi olan şirketin Yasal Temsilcisi yani Yönetim Kurulu'dur.

İhya davası ise ek tasfiye nedeniyle geçici olarak ihya edilmek istenen tüzel kişilik adına Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılmalıdır. Davada karşı taraf olarak ilgili ticaret sicili müdürlüğü ve tasfiye memurları gösterilir. İhyaya ilişkin detaylar Ticaret Kanunu'nda belirtilmiştir.

Ticaret sicilinden terkin edilmek, bir tüzel kişiliğin sona ermesi anlamına gelir ve terkin edilen şirketin hak ve taraf ehliyeti ortadan kalkar.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerine karşı sorumluluk davası ise TTK 553. maddesine göre belirtilmiştir. Kurucular, yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve tasfiye memurları, yükümlülüklerini ihlal ettikleri takdirde şirkete, pay sahiplerine ve şirket alacaklılarına karşı sorumlu olabilirler.

Ticaret Odası terkin ise Ticaret Sicil Müdürlüğü'nden kayıtlarını sildiren üyelerin Oda Sicil Müdürlüğü'nden kayıtların silinmesi isteğinde bulunması anlamına gelmektedir.

Hukuki terkin, resmi defterlerde ya da tapu kütüğünde bulunan şerhlerin çizilmesi işlemidir ve farklı resmi siciller için kullanılan bir hukuk terimidir.

İhya davası açılabilmesi için en önemli şartlardan biri, silinme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde davanın açılması gerekliliğidir. Şirketin ticaret sicil gazetesinden silinmesi sonucunda tüzel kişiliğin sona ermesi nedeniyle ihyaya karşı dava açılabilir.

Umarım detaylı anlatımlarım faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.

Nitelik kodu ne demek?

Hamilelikte sarimsak dokunur mu?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.693
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt