- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Şirket şirkete borç verebilir mı?
Ekonomik işleyişin doğal bir sonucu olarak şirket ortakları olan gerçek veya tüzel kişiler şirketlerine borç verebilirler ya da çeşitli nedenlerle borç alabilirler.
Ortakların şirkete dövizle borç vermesi mümkün mü?
Vergi mevzuatımızda ilişkili kişiye döviz cinsinden borç para verilmesini yasaklayan bir düzenleme yoktur. Aksine transfer fiyatlandırması kuralları, döviz cinsinden verilen borç paralar için borç veren tarafından emsallere uygunluk ilkesine göre belirlenecek oranda faiz hesaplanmasını zorunlu kılar.
Gerek anonim, gerekse limited şirket ortaklarının şirketten borçlanabilmesi tamamen yasaklanmamış, belli şartlara bağlanmıştır. Buna göre, ortakların şirkete sermaye taahhüt borcu yoksa ve şirketin serbest yedek akçelerle birlikte kârı geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde ise ortaklara borç verilebilir.
Yönetim Kurulu Başkanı şirkete borç verebilir mi?
4.2. Yönetim Kurulu Üyeleri Yönünden Pay sahibi olmayan yönetim kurulu üyeleri ile yönetim kurulu üyelerinin pay sahibi olmayan ve TTK m.393'de sayılan yakınları şirkete nakit borçlanamazlar. Bu kişiler için şirket kefalet, garanti ve teminat veremez, sorumluluk yüklenemez, bunların borçlarını devralamaz.
Sözleşmelerde döviz yasağı devam ediyor mu?
85 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarındaki gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları kural olarak yasaklanmıştır.
Verilen avanslar değerlenir mi?
Avanslar alacak veya borç haline dönüştükleri zaman VUK'nun alacak ve borçlarla ilgili değerleme hükümlerine göre değerlenirler. Dolayısıyla, alınan ve verilen avansların avans olarak kaldıkları sürece mukayyet değerler değerlenmesi gerekir.
Ortaklara Borçlar sermayenin kaç katı olabilir?
Ortak veya ortakla ilişkili kişiden temin edilip işletmede kullanılan borçların örtülü sermaye olarak kabul edilebilmesi için bu borçların hesap döneminin başındaki öz sermayenin üç katını aşması gerekmektedir.
Ortakların hepsinin şirketi temsil yetkisine sahip olduğu durumda, limited şirket adına bir çek hesabı açılabilmesi ya da çek düzenlenebilmesi için, temsil yetkisine sahip olan tüm ortakların imzası ge- rekecektir.
Anonim şirkete kimler borçlanabilir?
Değişen düzenleme uyarınca pay sahibi olan yönetim kurulu ve yakınları, yukarıda belirtilen koşulları sağladığı sürece şirkete borçlanabilir.
Ortaklara Borçlar hesabı sermayenin kaç katı?
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; ortaklara olan borç tutarının, şirketin öz sermayesinin 3 katına ulaşıp ulaşmadığıdır. Öz sermayenin 3 katını aşan "ortaklara borçlar" tutarı, kanun uygulamaları bakımından Örtülü Sermaye olarak değerlendirilmektedir.