Son Konular

Secim nasil yapilir?

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4

Seçim nasıl yapılır?

Türkiye'de seçimler devletin altı pozisyonu için yapılır: cumhurbaşkanlığı (ulusal), parlamento (ulusal), belediye başkanlığı (yerel), ilçe belediye başkanlığı (yerel), il veya belediye meclis üyeleri (yerel) ve muhtarlar (yerel). Seçimler dışında referandumlar da yapılmaktadır.

Seçimler hangi organların yönetim ve denetimi altında yapılır?

"Seçimlerin yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılması" ilkesi, 1961 Anayasası'nın 75. maddesinde yer alan "Seçimler yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır." düzenlemesi ile anayasal bir ilke hâline getirilmiştir.

Seçim Müdürlüğü Nedir?

Seçim Müdürlüğü Nedir?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti'nde, Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları üyeden oluşan, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda da seçimlerin yargısal denetimini sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.

Anayasa Mahkemesi ysk kararını bozar mı?

Anayasa Mahkemesi ysk kararını bozar mı?
Mahkeme, bu kapsamda Anayasa'nın 79. maddesinde yer alan "Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz." şeklindeki hükmün "…Yüksek Seçim Kurulu kararlarının kesinliği ve bunlara uyulması tereddütlere yol açtığından bu maddeye Yüksek Seçim Kurulu kararları aleyhine başka bir mercie …

Il ve ilçe seçim kurulları kimlerden oluşur?

İlçe seçim kurulu; bir başkan ile altı üyeden oluşur. İki yıl süre ile görev yapar. İlçedeki en kıdemli hâkim, kurulun başkanıdır.

Milletvekili seçimlerinde denetimi kim yapar?

Seçim sistemi ve usulü: Madde 2 – Milletvekili seçimi tek derecelidir. Seçim nispi temsil sistemine göre, genel, eşit ve gizli oyla, bütün yurtta aynı günde yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçmen, oyunu tam bir serbestlikle kendisi kullanır.

Yunus Aykın nereli?

Yunus Aykın nereli?
Yunus AYKIN 01.03.1964 tarihinde Denizli'de doğmuştur. Isparta Gönen Öğretmen Lisesini bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden 1987 yılında mezun olmuştur. 03.03.1992 tarihinde Danıştay Tetkik Hakimliğine atanarak mesleğe başlamıştır.

Yüksek Seçim Kurulu kararları kesin midir?

Yüksek Seçim Kurulu kararları kesin midir?
Madde 111 – Bu kanunda, kurulların kesin olduğu yazılı bulunmıyan kararlarına karşı, her kurulun bağlı olduğu üst kurul, itiraz merciidir. Yüksek Seçim Kurulunun re'sen veya itiraz üzerine vereceği kararlar kesindir.

Hukuk kurallarından hangisi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebilir?

Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'nde doğrudan doğruya açılan davaya iptal davası denmektedir (Anayasa m.150).

Yeni işe başlayan Zabıt Katibi ne kadar maaş alır?

2022 Zabıt Katibi Maaşları Zabıt Katibi maaşı ortalama olarak aylık 7350_TL'dir. En düşük Zabıt Katibi maaşı 6050_TL, En yüksek ise 8650_TL'dir.

Seçimler, demokratik bir ülkede yöneticilerin belirlenmesi ve siyasi kararların alınması için önemli bir süreçtir. Türkiye'de seçimler çeşitli seviyelerde yapılır ve farklı organlar tarafından yönetilir ve denetlenir. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye'deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yapan kurumdur. YSK, Yargıtay ve Danıştay'dan çıkan üyelerden oluşur ve seçimlerin yargısal denetimini de sağlar.

İl ve ilçe seçim kurulları ise belirli pozisyonlara göre oluşturulur. İlçe seçim kurulları bir başkan ve altı üyeden oluşur, başkan ise ilçedeki en kıdemli hakimdir. Bu kurullar belirli sürelerle görev yaparlar ve seçim süreçlerini yürütürler.

Milletvekili seçimlerinde ise seçim sistemi ve usulü Madde 2'ye göre belirlenmiştir. Seçimler, nispi temsil sistemine göre, genel, eşit ve gizli oyla yapılır ve yargı yönetim ve denetimi altında gerçekleştirilir. Seçmenler oylarını tam bir serbestlikle kullanırlar.

Anayasa Mahkemesi, Yüksek Seçim Kurulu kararlarını bozamaz. Anayasa'nın 79. maddesi, Yüksek Seçim Kurulu kararlarına başka bir merciye başvurulamayacağını belirtmektedir. Dolayısıyla YSK'nın kararları kesindir ve itiraz edilemez.

Son olarak, Zabıt Katibi maaşlarına da değinmek gerekirse, 2022 itibariyle Zabıt Katibi maaşı ortalama olarak aylık 7350 TL'dir. En düşük maaş 6050 TL iken en yüksek maaş ise 8650 TL'dir. Yeni işe başlayan Zabıt Katibi bu maaş aralığında maaş almaktadır.

Ilk bilgisayar programi kim yazdi?

PPI ne kadar olmali?

1. Konular

1. 1.284.249
  2. Mesajlar

1. 1.670.716
  3. Kullanıcılar

1. 33.209
  4. Son üye

Geri
Üst Alt