Son Konular

Satim sozlesmesinin cesitleri nelerdir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Satım sözleşmesinin çeşitleri nelerdir?

Bunlar; satılanın niteliğine göre satış sözleşmeleri, örnek üzerine satış sözleşmeleri, beğenme koşuluyla satış sözleşmeleri, mülkiyeti saklı tutma kaydıyla satış sözleşmeleri, kısmi ödemeli satış sözleşmeleri, artırma yoluyla satış sözleşmeleri olarak ifade edilebilir.

Satış sözleşmesi nedir hukuk?

Satış sözleşmesi Türk Borçlar Kanununda (TBK) 207.-281. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu tanıma göre; satış sözleşmesi, satıcının, satılanın zilyetlik ve mülkiyetini alıcıya devretme alıcının ise buna karşılık bir bedel ödeme borcunu üstlendiği sözleşmedir.

Satış sözleşmesinin konuları nelerdir?

Satış sözleşmesinin konuları nelerdir?
Malın satıcının ticari faaliyeti kapsamında satılması hâlinde, sözleşmede aşağıdaki hususlar belirtilir:
- Tarafların adı ve yerleşim yeri.
- Satışın konusu.
- Satılanın peşin satış bedeli.
- Taksitle ödeme sebebiyle belirtilecek ilave bedel.
- Toplam satış bedeli.
- Alıcının nakden veya aynen üstlendiği diğer bütün edimler.

Kaç çeşit sözleşme vardır?

Kaç çeşit sözleşme vardır?
Sözleşme çeşitleri; satış sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, trampa (takas) sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi, kira sözleşmesi, kullanım ödüncü sözleşmesi, tüketim ödüncü sözleşmesi, hizmet sözleşmesi, evde hizmet sözleşmesi, eser sözleşmesi (istisna sözleşmesi), yayım sözleşmesi, vekalet (vedia) sözleşmesi, kefalet …

Kendine özgü yapısı olan sözleşmeler nelerdir?

Bu tür sözleşmeler, kısmen veya tamamen, kanunda düzenlenmiş sözleşme tiplerinde bulunmayan unsurlardan meydana gelir. Kendisine özgü yapısı olan sözleşmelere başlıca sulh, satış için bırakma, tek satıcılık, tahkim ve sporcu transfer sözleşmeleri örnek gösterilmektedir.

Alım satım sözleşmesi nedir?

Satıcı ile alıcı arasında yapılan sözleşmeye alım satım sözleşmesi denmektedir. Bu sözleşmeler, satışı yapılan malın alıcıya teslim edilmesi ile alıcının da satın aldığı malın bedelini ödemesini kapsamaktadır. Bu sözleşmeler aynı zamanda malın mülkiyetinin devredilmesi için yapılmaktadır.

Satım sözleşmeleri farklı türlerde olabilir. Örneğin:

1. Satılanın niteliğine göre satış sözleşmeleri: Kararlaştırılan malın bir nitelik veya özellik bakımından incelenmesine dayalı olarak gerçekleştirilir.
2. Örnek üzerine satış sözleşmeleri: Belirli özelliklere sahip bir örneğin satımını konu alan sözleşmelerdir.
3. Beğenme koşuluyla satış sözleşmeleri: Alıcının satın aldığı malı beğenmesine bağlı olarak gerçekleştirilen satış sözleşmeleridir.
4. Mülkiyeti saklı tutma kaydıyla satış sözleşmeleri: Satılan malın mülkiyetinin devir anında alıcıya geçmeyip satıcının elinde tutulduğu sözleşmelerdir.
5. Kısmi ödemeli satış sözleşmeleri: Satılan malın bedelinin taksitler halinde ödendiği sözleşmelerdir.
6. Artırma yoluyla satış sözleşmeleri: Belirli şartlar altında yapılan artırma veya açık artırma ile gerçekleştirilen satış sözleşmelerini ifade eder.

Alım satım sözleşmeleri ise satıcı ile alıcı arasında imzalanan ve satışı yapılan malın alıcıya teslim edilmesi ile alıcının da satın aldığı malın bedelini ödemesini içeren sözleşmelerdir. Bu tür sözleşmelerde malın mülkiyeti de devredilmiş olur. Bu sözleşmeler, Türk Borçlar Kanunu'nda kapsamlı bir şekilde düzenlenmiştir ve tarafların hak ve yükümlülüklerini belirler.

Hukukta yuklenici nedir?

Esrarin yapragi kafa yapar mi?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.693
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt