Modoratör
Efsanevi Üye
Sanayi toplumu kimdir?
Sanayi toplumu, üretim süreçlerinin ön plana çıktığı, fabrika ve tesisler, sanayi ürünlerinin ekonominin temelini teşkil ettiği bir toplumdur. Sanayi toplumları Sanayi Devrimi'nden sonra batıda gelişmiştir ve modern ve endüstri öncesi çağın tarım toplumlarının yerini almıştır.
Endüstri toplumunun en belirgin özelliği nedir?
Dar anlamda Endüstri Toplumu, ekonomisi endüstriye dayalı toplum biçimidir. Kendine özgü sosyal, ekonomik ve siyasal özellikleri olan Endüstri Toplumu'nun en önemli karakteristik özelliği ekonomisinin (tarıma değil) endüstriye dayalı olmasıdır.
Endüstri devrimi toplumsal yapıyı nasıl etkiler?
Endüstri devrimi toplumsal yapıyı nasıl etkiler?
Tarıma dayalı geleneksel toplumda üretim, evlerde, el tezgahlarında yapılırken, sanayi devrimi sonrasında üretim fabrikalarda yapılmaya başlanmış, toplumun kurumları, yapısı, norm ve davranış kalıpları değişmiş, geleneksel davranışlar giderek akılcı davranışlara yerini bırakmıştır.
Bilgi toplumunun temel dinamikleri nelerdir?
Bilgi toplumunun temel dinamikleri nelerdir?
Sanayi toplumunda maddi ürünler ön planda iken bilgi toplumunda bilişim teknolojileri ön plandadır. Bu nedenle de bilgi üretimi daha önemli bir durum haline gelmiştir. Bilgi toplumundaki bilginin temel özellikleri sürekli olarak üretilebilmesi ve artış yaşanması durumudur.
Sanayi toplumu kavramı ilk kez kim tarafından kullanılmıştır?
Her ne kadar sanayi sonrası toplum veya post-endüstriyel toplum kavramı Daniel Bell (1919-2011) ile özdeşleştirilmiş olsa da aslında bu kavramın ilk kullanımı 1914'te Coomaraswamy ve Petty'nin Endüstri Ötesi Denemeleri (Essays in Post In- dustrialism) makalelerinde kullanılmıştır.
Sanayi ötesi bilgi toplumu nedir?
Sanayi-ötesi toplum; 1950'li yıllardan itibaren modern kapitalist toplumlarda "oto- masyonun işyerinde giderek yaygınlaşması" ve "artan refah" gibi bir dizi sosyo- ekonomik değişmeye işaret etmek için kullanılan bir kavramdır.
Endüstrileşmiş toplum ne demek?
Endüstrileşmiş toplum ne demek?
endüstri toplumu Batı ülkelerinde sanayi devrimiyle gelişip sanayi üretimini destekleyen ve bu üretim biçimiyle bütünleşen toplumsal yapı.