Son Konular

Rektor mu yuksek dekan mi?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Rektör mü yüksek dekan mi?

Türkiye'de dekan Türk yükseköğretim sisteminde dekan fakültenin ve birimlerinin temsilcisidir. Rektörün önereceği üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca 3 yıl için atanır. Süresi biten dekan tekrar atanabilir.

Türkiye'de kaç tane dekan var?

Türkiye'de kaç tane dekan var?
Devlet üniversitelerimizde 1388 dekanın 216'sı; vakıf üniversitelerimizde 409 dekanın 106'sı kadın, yani yüzde 18'i kadın. 206 üniversitemizde altısı devlet, 11'i vakıf olmak üzere 17'si yani yüzde 9'u kadın. Sayı gittikçe artıyor. Geçmiş yıllara göre dekan sayısında yüzde 20 artış var.

Rektör seçimi nasıl olur?

Belirlenen rektör adaylarından Yükseköğretim Kurulunun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı'na sunulur. Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atar. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır.

Dekan nedir ne iş yapar?

Dekan nedir ne iş yapar?
Dekan, üniversitede yer alan ve bölümdeki en yetkili kişidir. Dekanın fakültedeki görevleri, bizzat Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenmiştir. Dekan, fakültedeki en yetkili kişidir. YÖK'ün belirlediği yönetmeliklere uyum sağlamak ile beraber bulunduğu birimin işleyişinden de sorumludur.

Rektör ne işe yarar?

Bir üniversitede görev bakımından, akademik ve yönetimsel olarak en üst düzey yetkilere sahip kişiye 'rektör' adı verilir. Üniversite ve bağlı birimlerinin genel olarak işleyişi, sevk ve idaresinden sorumludur. 'Rektör' kelimesi Latince kökenlidir ve 'yöneten' anlamına gelir.

Türkiyede kaç tane kadın rektör var?

Türkiyede kaç tane kadın rektör var?
Türkiye'de akademik yönetici kadroda kadınların sayıca azlığı raporlara yansıdı. Araştırmaya göre 9 üniversitede tek bir kadın profesör yok. Türkiye'de hemen her alanda olduğu gibi akademide de erkek egemenliği söz konusu.

Rektörlerin yetkileri nelerdir?

Rektör, üniversitenin ve bağlı birimlerinin öğretim kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında ve geliştirilmesinde, öğrencilere gerekli sosyal hizmetlerin sağlanmasında, gerektiği zaman güvenlik önlemlerinin alınmasında, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerinin devlet kalkınma planı ilke ve …

Bir rektör ne kadar maaş alır?

Bir rektör ne kadar maaş alır?
Ülkemizde görev yürüten en düşük kademedeki rektör maaşı güncel olarak 14.617 TL'dir. Bu rakam döner sermaye ve kademeye bağlı olarak artış gösterir. Rektör maaşları bütün üniversitelerde aynıdır.

Türkiye'deki üniversitelerde rektör ve dekanlar arasındaki görevler ve atama süreçleriyle ilgili bilgilendirici açıklamalar yapılmış. Dekanlar, fakülte ya da birimlerde en yetkili kişilerdir ve Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenen görevleri yerine getirirler. Rektör ise bir üniversitenin en üst düzey yöneticisi olup, akademik ve yönetimsel olarak genel işleyişi denetler ve idare eder.

Türkiye'de dekan sayısının arttığı ve kadın dekan oranının %18 seviyesine ulaştığı belirtilmiş. Ayrıca, rektör atamaları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen adaylar arasından seçilerek Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilir. Rektörlerin görev süresi ise dört yıldır.

Rektörlerin yetkileri arasında öğretim kapasitesinin kullanılması ve geliştirilmesi, öğrencilere hizmetlerin sağlanması, güvenlik önlemlerinin alınması gibi konular yer almaktadır. Ayrıca, rektör maaşları döner sermaye ve kademeye bağlı olarak değişebilmekle birlikte en düşük kademedeki rektörler için güncel olarak 14.617 TL olarak belirtilmiştir.

Resmimi nasil karikatur yapabilirim?

Dogum sancisina neden olan hormon?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.693
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt