Editör
Efsanevi Üye
Radyofrekans ablasyon nasıl yapılır?
Sıcak ablasyon yönteminde, hasarlı bölge Radyofrekans enerji dediğimiz radyo dalgaları ile ısıtılır. 50 – 70 derece arasında ısıya maruz kalan bölge, işlevini tamamen yitirir ve artimiye ya da çarpıntıya yol açan odak böylece kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılır.
Radyofrekans ablasyon ne kadar sürer?
Özel iğne görüntüleme kılavuzluğunda uygulanacak doku içine yerleştirilir. İğne aracılığı ile dokuya enerji verilerek ısıtma işlemi yapılır. İğne çıkarılarak işlem sonlandırılır. İşlem genellikle 1-3 saat sürer.
Radyofrekans ablasyon kim yapar?
Radyofrekans ablasyon kim yapar?
İşlemi "Girişimsel Radyoloji Uzmanı" Bilgisayarlı Tomografi kılavuzluğunda görüntüleme eşliğinde yapar.
Ablasyon tedavisi nerede yapılır?
Ablasyon tedavisi nerede yapılır?
Ablasyon sonrasında aritminin çeşidine göre antiaritmik ilaç veya ICD (şok veren kalp pilleri) takılması gerekli olabilir. Ablasyon işlemi kardiyologlar içinde bu işle ilgilenen (elektrofizyolog) doktorlar tarafında yapılır.
Ablasyon ne zaman yapılır?
Kateter ablasyonu, radyo dalgaları verilerek yapılan ritim bozukluğu tedavisidir. Bu yöntem ilaçlarla denetim altına alınamayan ritim bozukluklarında ya da hastaların yaşam boyu ilaç almayı istememeleri halinde uygulanır. Bazı durumlarda ritim bozukluğu yaşamı tehdit edebilecek denli önemli olabilir.
Radyofrekans kanser yapar mı?
Dünya Sağlık Örgütü RF radyasyonunu kahve, enerji hatları ve vücut tozuyla birlikte "insanlar için belki kanserojen" olarak sınıflandırmıştır. Bununla birlikte, daha yüksek RF seviyelerine, işleri sebebiyle düzenli olarak maruz kalan kişilerde bile kanser riskini artırdığına dair kesin bir kanıt bulunamamıştır.
Soğuk ablasyon nedir?
Soğuk ablasyon nedir?
Soğuk ablasyon işleminde, hedef bölge -50 ile -70 derece arasında soğuğa maruz bırakılır. Bir diğer adı "Dondurma yöntemi" ile yapılan ablasyon işlemidir. Sıcak ve soğuk ablasyonun kendine göre bazı artı ve eksileri bulunur. Burada önemli olan nokta; aritmiye neden olan faktörün doğru teşhis edilmesidir.
Radyofrekans zararları nelerdir?
Radyofrekans zararları nelerdir?
Radyofrekans Zararlı mıdır? Düzgün koşullarda ve doğru şekilde yapıldığı takdirde, oldukça güvenli ve zararı olmayan bir işlemdir. Geçici süre uygulama yapılan bölgede kızarıklık haricinde başka bir yan etki beklenmez.
Radyofrekans etkisi ne kadar sürer?
Radyofrekans tedavisi ve kullanılan ilaçlar, yaklaşık bir hafta içerisinde etki göstermeye başlar. İlk haftanın ardından hastalar kendini çok daha iyi hisseder. Radyofrekans tedavisinin süresi kişiden kişiye farklılık gösterir fakat ortalama olarak 15 ile 18 ay arasında bir etki süresinden bahsedilebilir.