Modoratör
Efsanevi Üye
Prader Willi sendromu ne demek?
Prader-Willi sendromu; gelişme geriliği, zihinsel yetersizlik, obezite, boy kısalığı, hipogonadizm ve dismorfik bulgular ile karakterize nadir bir genetik bozukluktur. Sendromik obezitenin en yaygın nedeni olan Prader-Willi sendromu, kromozom 15q11.2-q13 bölgesindeki genomik imprinting hatasından kaynaklanmaktadır.
Uniparental Disomy ne demek?
bir kromozomun iki kopyasının da ayni ebeveynden gelmesi.
15 kromozom bozukluğu nedir?
Angelman sendromu, 15. Kromozomdaki bir anormalliğe bağlı olarak ortya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. Hastalık, genellikle anneden alınan 15. Kromozomun küçük bir parçasının eksik olması (mikro-delesyon) nedeniyle ortaya çıkar.
Paternal kalıtım ne demek?
Paternal kalıtım ne demek?
Baba ile ilgili, babaya ait; 2.Babadan gelen, kalıtımla babadan geçen.
Uniparental Izodizomi ne demek?
Uniparental Izodizomi ne demek?
Eğer bölünme hatası mayoz II'de olursa ebeveynlerden biri homolog kromozomlarından birini (ya annesinden ya da babasından gelen kromozomu) iki kromatid olarak bir gamete, dolayısıyla çocuğuna aktarır. Bu durum ise izodizomi olarak adlandırılır.
14 kromozom bozukluğu nedir?
Kromozom 14 üzerinde bulunan genlerle ilgili olan hastalıkların bazıları: alfa-1 antitripsin eksikliği. Alzheimer hastalığı Alzheimer hastalığı, tip 3.
Anasal kalıtım ne demek?
Bunlardan birincisi anasal (maternal) kalıtım olarak tanımlanır. Bu tip kalıtımda yavruların fenotipi kloroplast veya mitokondrilerdeki DNA tarafından belirlenir. Yapılan çalışmalar bu organellerin yavrulara tek ebeveynden (uniparental) geçtiğini göstermektedir.
Multifaktöriyel kalıtım ne demek?
Multifaktöriyel kalıtımlı hastalıklar, genetik faktörler ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan hastalıklardır. Mendeliyen kalıtım esaslarına uymayan bu hastalıklarda tekrarlama riskleri tek gen hastalıklarına göre düşük olmakla birlikte değişkenlik gösterir.