Editör
Efsanevi Üye
Poligenik ne demek?
Poligenik: Çok genli kalıtım, allelik olmayan birden fazla genin birlikte ve birikimli etkisi ile ortaya çıkan fenotip ya da hastalık.
Poligenik kalıtım ne demek?
Poligenik kalıtım ne demek?
Niceliksel veya çok faktörlü kalıtım olarak da bilinen poligenik kalıtım, iki veya daha fazla genlere ya da çevreyle etkileşime ya da bunlardan her ikisine de atfedilen ayırt edici fenotipik bir özelliğin kalıtımını ifade eder.
Polijenik ne demek tıp?
Polijenik ne demek tıp?
Herhangi bir özelliğin yeni nesillere iki ya da daha fazla gen tarafından çevresel faktörlerin de etkilemesi sonucu geçmesi olayı.
Multifaktoriyel nedir tip?
Multifaktöriyel kalıtımlı hastalıklar, genetik faktörler ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan hastalıklardır.
Oligogenik kalıtım nedir?
Oligogenik kalıtım nedir?
Oligogenik kalıtım, gen-gen ilişkileri ve gen-çevre ilişkilerini içine alır. azaldıkça risk de azalır. En kötü etkilenen hastaların akrabaları arasında bu hastalığı görmek daha olasıdır. Etkilenen yakın akrabaların sayısı birden fazla ise diğer akrabalar için risk artmıştır.
Kalitatif özellik ne demek?
Kalitatif özellik ne demek?
Niteleme yoluyla tanımlanabilen, bir veya birkaç lokusta birkaç allel tarafından kontrol edilen ve çevresel koşullardan hiç etkilenmeyen veya çok az etkilenen, renk ve biçim gibi dış görünüşle ilgili özellikler, nitel karakterler.
Kantitatif yöntemler nelerdir?
Kantitatif (niceliksel) yöntemler. Önceden hazırlanmış bir soru formuna bağlı kalınarak, sayısal yorum ve genelleme yapılabilen araştırma türüdür. Niceliksel araştırma yönteminde, araştırılan konuya ilişkin, evreni temsil edecek örneklemden sayısal sonuçlar elde edilmektedir.
Polijenik nedir coğrafya?
Polijenik nedir coğrafya?
birden fazla faktörün etkisiyle ortaya çıkmış şey, durum.
Monojenik nedir tıp?
Monojenik nedir tıp?
Monogenous teriminin tıbbi anlamı; a. Eşeysiz (asexual) olarak meydana gelen, monojen.
Mitokondriyal hastalıklar ne demek?
Mitokondriyal hastalıkla doğanlarda enerji eksikliği nedeniyle vücut fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Bu da kas güçsüzlüğü, körlük, kalp yetmezliği hatta ölüme yol açabiliyor. Hastalık, hücrelerde hareketi ileten kısımların zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkıyor. Mitokondriya, yalnızca annelerden çocuklara geçiyor.
Monogenik hastalık nedir?
Monogenik hastalık nedir?
Monogenik bozukluklar (tek gen hastalıkları), tek bir genin nükleotid dizisinde meydana gelen değişim(ler)den kaynaklanır. Mutasyona uğramış gen (mutant gen), işlevini yerine getiremez ve defektif protein kodlanmasına sebep olur. Yanlış kodlandığı için fonksiyonu bozulan protein dolayısıyla hastalık ortaya çıkar.