Son Konular

Pectus Excavatum ne demek?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Pectus Excavatum ne demek?

Pektus Ekskavatum, halk arasında kunduracı göğsü olarak da bilinen hastalık, bir göğüs duvarı deformitesidir. Deformite, sternum denilen göğsün orta hattındaki iman tahtası kemiğiyle beraber kaburgalarla bağlantıyı sağlayan kıkırdak yapının içe doğru çökmesi durumudur.

Kunduracı göğsü ne zaman belli olur?

Kunduracı göğsü ne zaman belli olur?
Kunduracı göğsü, iman tahtası ve kaburgaların göğüs kafesinin içine doğru çökmesi durumunu ifade eder. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde gelişebilme ihtimali olsa da en sık erken ergenlik döneminde ortaya çıkar.

Haller indeksi nasıl hesaplanır?

Haller indeksi nasıl hesaplanır?
Günümüzde pektus ekskavatum deformitesinin düzeyini tespit etmede Haller indeksi kullanılır. A= Deformitenin en derin olduğu seviyedeki transvers çap, B= Aynı seviyedeki ön-arka çap. Haller İndeksi= A/B Haller indeksi normal kişilerde 2,56 – 0,35'dir. 3,25 üzerindeyse operasyon endikasyonu vardır.

Pektus neden olur?

Neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte, kaburgaların kıkırdak kısmının anormal büyümesi söz konusudur. Aşırı büyüyen kıkırdak kısımlar sözünü ettiğimiz iman tahtası kemiğinin arkaya doğru çökmesine neden olur. Genetik geçiş gösterilmemiş olsa da hastaların %40'da aile öyküsü vardır.

Kaburga çöküklüğü ne demek?

Kaburga çöküklüğü ne demek?
Göğüs çöküklüğü, kısaca kıkırdak kaburga kemiklerindeki şekil değişikliğinden dolayı sternumun (göğüs kemiği) omurga kemiklerine doğru arkaya çökmesi olarak tanımlanabilir ve en sık görülen göğüs duvarı deformitesidir.

Haller indeksi nedir?

Haller indeksi nedir?
1)Haller indeksi (HI), bilgisayarlı toraks tomografisinde göğsün transvers çapının, sternumun en derin noktasında arka yüzü ile vertebra ön yüzü arasındaki mesafeye oranlanması ile elde edildi (Resim 1).

Göğüs deformiteleri nelerdir?

Göğüs duvarı deformiteleri nelerdir? Pektus Ekskavatum (Kunduracı Göğsü): Sternum ve kıkırdak kaburgaların arkaya doğru depresyonudur. Erkeklerde 2-4 kat daha fazla görülmektedir. Pektus Karinatum (Güvercin Göğsü): Bu deformitede göğüs ön duvarında öne doğru çıkıntı oluşmaktadır.

Pektus Ekskavatum (kunduracı göğsü), göğüs duvarı deformitesi olarak bilinen bir durumdur. Sternum denilen göğsün orta hattındaki kemik ile kaburga kıkırdakları arasındaki bağlantının içe doğru çökmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu durum genellikle çocukluk veya erken ergenlik dönemlerinde belirginleşir.

Haller İndeksi, pektus ekskavatum deformitesinin şiddetini belirlemek için kullanılan bir ölçümdür. Haller İndeksi, deformitenin en derin olduğu seviyedeki transvers çapın, aynı seviyedeki ön-arka çapa bölünmesiyle elde edilir. Normalde Haller İndeksi, 2,56 ile 3,35 arasında olmalıdır. 3,25'in üzerinde bir Haller İndeksi, cerrahi müdahale gerekliliğini gösterebilir.

Pektus Ekskavatum'un nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, kaburgaların kıkırdak kısmının anormal büyümesi olduğu düşünülmektedir. Genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmekte olup, hastaların %40'ında aile öyküsü bulunmaktadır.

Kaburga çöküklüğü, kısaca kıkırdak kaburga kemiklerindeki şekil değişikliğinden kaynaklanan sternumun omurga kemiklerine doğru arkaya çökmesi durumunu ifade eder. Göğüs çöküklüğü, en yaygın göğüs duvarı deformitesidir.

Göğüs deformiteleri arasında Pektus Ekskavatum (Kunduracı Göğsü) ve Pektus Karinatum (Güvercin Göğsü) bulunmaktadır. Pektus Ekskavatum'da sternum ve kaburga kıkırdaklarının içe doğru çökmesi, Pektus Karinatum'da ise göğüs ön duvarında öne doğru çıkıntı oluşmaktadır. Bu deformiteler genellikle cerrahi müdahale gerektirebilir.

Hz Huseyin sehadeti hangi gun?

Sactaki sertlik nasil gecer?

1. Konular

1. 1.284.226
  2. Mesajlar

1. 1.670.384
  3. Kullanıcılar

1. 33.198
  4. Son üye

Geri
Üst Alt