Modoratör
Efsanevi Üye
PDR tanımı nedir?
Açılımı psikolojik danışmanlık ve rehberlik olan PDR birimi, öğrencilerin gelişimlerini takip ederek, sorunsuz bir eğitim alabilmesi adına karşılaşılan problemlerin çözümünde aktif rol oynayan kişilerdir. Okullarda hizmet veren bu birim ayrıca öğrencilere üniversite ve meslek seçimlerinde de yardımcı olmaktadır.
Rehberlik ne demektir makale?
Rehberlik ne demektir makale?
Rehberlik, seçimler yapmada, uyum sağlamada, problem çözmede bir kişinin ötekine verdiği yardımdır. Rehberlik, problem çözebilmesi, bağımsız hale gelebilmesi ve içinde yaşadığı toplumun sorumlu bir üyesi olabilmesi için bireye verilen yardım sürecidir.
Rehberliğin temel ilkeleri nelerdir?
Rehberliğin temel ilkeleri nelerdir?
Rehberliğin İlkeleri
- Gönüllülük Esastır : Zorla kimseye rehberlik yapılmaz. Acil durumlar hariçtir.
- Gizlilik Esastır.
- Özerklik Esastır.
- Yaşam boyu bireye sunulur.
- Bireysel farklılıklara saygı gösterir.
- Rehberliğin merkezinde birey vardır.
- Tüm öğrencilere sunulur.
- Eğitimden ayrılamaz bir parçadır.
Öğrenciye yönelik rehberlik çalışmalarının temel amacı nedir?
"Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir" .
PDR ve psikoloji arasındaki fark nedir?
PDR ve psikoloji arasındaki fark nedir?
PDR Eğitim Ve Pozitif Psikoloji Ağırlıklıdır; İnsanın Olumlu Yönlerine Odaklanır. Psikoloji İse Daha Çok Patolojik, Nevrotik ve Problemli Bireylerle İlgilenir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümleri ise her ne kadar bazı otoritelerce doğru ve yerinde görülmese de eğitim fakültelerinde eğitim verir.
Devlette PDR ne iş yapar?
Devlette PDR ne iş yapar?
Rehberlik ve Psikolojik Danışma programı lisans mezunları, Milli eğitim bakanlığına bağlı okullarda, Özel eğitim kurumlarında, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde psikolojik danışman/Rehber öğretmen olarak çalışabilirler.
Rehber öğretmen nedir ne değildir?
Rehberlik, kişisel, sosyal, eğitsel ve mesleki alanlarda öğrenciye yapılan profesyonel yardım ve destek faaliyetidir. Rehberlik servisi, öğrencilerimizin okula uyumunu sağlamada ve bu konuda veliyi yönlendirmede etkin bir rol oynar.
Rehberliğin önemi nedir?
Rehberliğin önemi nedir?
Rehberliğin en önemli işlevi bireyin kendisi ve çevresi hakkında edindiği bilgileri özümsemesine doğru, sağlıklı tercihler yapabilen kişi olmasına yardımcı olmaktır. Rehberliğin diğer bir işlevi de psikolojik danışma işlevidir. Ancak bu başlı başına bir uzmanlık alanıdır.
Rehberlik hizmet türleri nelerdir?
Rehberlik hizmet türleri nelerdir?
Bu servisler değişik yazarlar tarafından farklı şekilde belirlenmekle birlikte en geniş haliyle, rehberlikte hizmet alanları şu dokuz alanda toplanabilir:
- Psikolojik danışma hizmetleri.
- Bireyi tanıma hizmetleri.
- Bilgi toplama ve yayma hizmetleri.
- Yerleştirme hizmetleri.
- Alıştırma-oryantasyon hizmetleri.
- Müşavirlik hizmetleri.
Öğrenciye yönelik rehberlik hizmetleri nelerdir?
Öğrencilerin okul içinde bir program, ders kurs ya da bölüm; bir eğitsel kol, sosyal ve kültürel etkinliğe (ders dışı etkinlikler); yarı zamanlı ya da yaşam boyu sürecek bir işe yerleştirilmeleriyle ilgili çalışmalar bu hizmetler kapsamında yer almaktadır.
Rehberlik servislerinin öğrencilere yönelik temel hizmetleri nelerdir?
Rehberlik servislerinin öğrencilere yönelik temel hizmetleri nelerdir?
< Hizmetler arasındaki ilişkiler aynı ağırlıkta ve yoğunlukta olan çok yönlü bir yapıya sahiptir.
- 1.Psikolojik Danışma Hizmeti;
- 2.Oryantasyon Hizmeti (Yeni Ortama Alıştırma);
- 3.Bireyi Tanıma Hizmeti.
- 4.Bilgi Toplama ve Yayma Hizmeti.
- 5.Yöneltme ve Yerleştirme Hizmetleri.
- 6.İzleme ve Değerlendirme Hizmeti.