Son Konular

Paternalizm Babacil tutum nedir?

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4

Paternalizm Babacıl tutum nedir?

Hipokratik ya da geleneksel etikte yer alan hekim-hasta ilişkisinin özünde paternalizmin olduğu söylenebilir. Bu sözcüğün Türkçe'deki ifade biçimini ise "babacıl" tutum ve davranışlar olarak kullanmaktayız. Bir başka tanımla paternalizm, onamı (onayı) olmadan kişinin özerkliğine müdahale etmektir.

Paternalistik devlet ne demek?

halkın her zaman kendisi için ideal olanı bilemeyip yanlış yola saptığı durumlarda devletin halkın yerine karar alması, gerekirse bu kararları zorla uygulattırması fikrini savunan anlayıştır.
Paternalist bir yaklaşımla devletin tüketimini zorunlu kıldığı mallara ne ad verilir?
Örneğin emniyet kemeri paternalist bir anlayışla devlet tarafından tüketimi zorunlu kılınan erdemli bir hizmettir.
Özerklik ilkesi ne demek?
Özerklik ilkesi; kişinin kendisi hakkındaki kararları bağımsız bir şekilde verebilmesi ile ilgilidir. Kişi hasta da olsa kendi geleceğiyle ilgili bağımsız karar verme hakkına sahiptir. Tıbbi uygulamalarda onun bu hakkına saygı duymak gerekir.

Erdemli mallar hangi devlet anlayışı?

Paternalist devlet beşeri sermayeye önem veren bir anlayış içerisindedir. Paternalist devlet, bireylerin sağlık, eğitim, adalet, tasarruf gibi fonksiyonlarını dikkate alır ve bu fonksiyonların zarar görmesini engelleyen düzenlemeler yapar. Paternalist devlet erdemli malların üretiminde etkindir.

Yerel kamusal mal nedir?

Yerel kamu hizmetleri ise, adından da anlaşılacağı üzere faydası belirli alanlarla sınırlı kalan hizmetleri ifade etmektedir. Faydası belirli bir yöre ile sınırlı olan ve o yöre dışında oturanları tüketimden dışlamanın mümkün olduğu kamusal mallara "yerel kamusal mallar" denilmektedir.
Erdemli mallar nedir örnek?
Eğitim, sağlık hizmetleri, toplu konut, çocukların zorunlu olarak aşılanması ve okullarda parasız süt dağıtılması, huzur evleri, rehabilitasyon merkezleri, ana okulu, emniyet kemeri takılması zorunluluğu gibi mal ve hizmetler erdemli mallardır.
Özerkliğe saygı ilkesi ne demek?
Ortaya çıkan yeni durumda hekim, hastasının yalnızca tıbbi yönden yararını öngörmeyecek; ona özerk bir kişi olmasından kaynaklanan haklarını da kullanabilme fırsatı tanıyacaktır ki, bu olgu "özerkliğe saygı ilkesi" olarak tanımlanmaktadır.
Bu ilke, sağlık çalışanından hastanın yaşamına destek vermelini, onu tedavi ederek ağrı-acı- sını dindirmesini ve her durumda hastaya yararlı olmayı gerekli kılar. Tıp etiğinde yararlılık ilkesine koşut giden ilke kötü davranmama ilkesidir ki; ilke tıp uygulaması sırasında hastaya zarar vermekten kaçınmayı bekler.
Yararlı olmak edimi, tıp etiği içerisinde başkalarına yardım etmeyi ve yararlı olmayı yükümlülük durumuna getiren "yararlılık ilkesi" biçiminde karşımıza çıkmaktadır. Tıp etiğinde yarar olmak kısaca, sağlık uğraşlarında hastaya öncelikle ve her şeyin üzerinde yararlı olmayı öngörmektedir.
Paternalist sözcükünün sözlük anlamı nedir?
Bu sayfada Paternalist nedir Paternalist ne demek Paternalist ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Paternalist anlamı tanımı açılımı Paternalist hakkında bilgiler resimleri Paternalist sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz. Paternalist; felsefe alanında kullanılan bir sözcüktür.
Yani paternalizm, devlet yönetiminin bir modelidir?
Paternalizm; Sokrates ve Platon'un siyaset felsefesi fikri olan, 'aile yönetimi, devlet yönetiminin bir modelidir' prensibine dayanan ve halk içerisindeki doğruyu seçme yetisine sahip olan 'yetkinlerin' verecekleri kararlarla siyasal yönetimin gerçekleşmesine dayanan bir sistemdir.

Yani paternalizm, toplum ve aile yönetimlerinde hiyerarşik yapı?

Paternalizm, toplum veya aile yönetimlerinde kararların, rehber ve ideal kabul edilen kişi veya kişilerce alınmasını öngören yönetim sisteminin adıdır. Toplum ve aile içerisinde bir hiyerarşik yapı bulunması gerekliliğine ve hiyerarşide en üst olan kişiler veya kişinin yürütmeyi elinde bulundurması gerekliliğini savunur.

Yani paternalist sözcüğü, felsefe alanında kullanılan sözcüktür.?

Paternalist; felsefe alanında kullanılan bir sözcüktür. Dil bilgisi yönünden Türkçe'de sıfat olarak kullanılır. Paternalizm, toplum veya aile yönetimlerinde kararların, rehber ve ideal kabul edilen kişi veya kişilerce alınmasını öngören yönetim sisteminin adıdır.

Toplam maliyet fonksiyonu nedir?

Yapilan savas sonunda hangi antlasma imzalanmistir?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.676
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt