Modoratör
Efsanevi Üye
Özel sektör neleri kapsar?
Özel sektör, ekonominin özel kuruluş ya da kişilerin denetimi ya da himayesinde olan, bulunan bölümüne verilen ad olarak bilinir. Özel sektör aynı kamu sektöründe olduğu gibi ekonominin bir parçası olarak bilinir. Özel sektörde işletmenin temel amacı ise kar sağlamaktır.
Özel sektör neden önemlidir?
Özel sektör, mal ve hizmet sağlar, temel toplumsal ve ekonomik altyapıyı finanse etmeye yönelik vergi gelirleri oluşturur ve kalkınmaya ilişkin zorlukların giderilmesine yardım eden yeni ve yenilikçi çözümler geliştirir. Ayrıca iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir rol oynar.
Kamuda çalışmak ne?
Kamuda çalışmak ne?
Devlete bağlı kurumlarda memurluk yapan kişilere kamu çalışanı adı verilir. Örneğin bir devlet okulunda öğretmenlik yapmak, kamuda çalışmak anlamına gelir.
Kamu sektörü nelerdir?
Kamu sektörü nelerdir?
Kamu sektörü, çeşitli kamu hizmetlerinin sağlanması ile ilgili bir ekonomik sektördür. Kamu sektörünün yapısı birçok ülkeye göre değişir, ancak çoğu ülkede ordu, polis, altyapı, toplu taşıma, eğitim ve sağlık gibi hizmetleri içerir.
Kamu sektörü bileşenleri nelerdir?
Buna göre, Türk kamu kesimi genel yönetim kurumları ve kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT'ler) olarak iki ana kısımdan oluşmaktadır. Genel yönetim kurumları içerisindeyse ağırlık genel bütçeli kurumlar, özel bütçeli kurumlar ve düzenleyici ve denetleyici kurumların toplamından oluşan merkezi yönetim kurumlarındadır.
Ücretli çalışmak ne demek?
Maaş, ofis ve yönetim işlerinde çalışanlara verilir. Ücret ise üretim süreçlerinde görev alan yarı kalifiye elemanlara ödenir. Maaşlı çalışanlar mesai ücreti almazken ücretli çalışanlar mesai yaptıkları her ekstra saat için para alırlar.
Kamuda çalışanlar kim?
Kamuda çalışanlar kim?
Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.