Editör
Efsanevi Üye
Özel eğitim konusu nedir?
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitime "özel eğitim" denir.
Özel eğitim ne öğretir?
Özel eğitim ne öğretir?
Olağan çocukların kendiliğinden edindikleri becerilerin büyük bir kısmını yetersizlikten etkilenmiş özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara, yoğun ve sistematik biçimde öğretmek gerekmektedir. Örneğin, giyinme, soyunma, yemek yeme becerilerini çocuklar, yetişkinleri gözleyerek, taklit ederek öğrenirler.
Özel eğitim okul türleri nelerdir?
Özel eğitim okul türleri nelerdir?
Bundan böyle, özel eğitim okulları faaliyetlerini; özel eğitim anaokulu, özel görme engelliler ilkokulu, özel işitme engelliler ilkokulu, özel ortopedik engelliler ilkokulu, özel hafif düzeyde zihinsel engelliler ilkokulu, özel eğitim uygulama merkezi (okulu) I. kademe, özel görme engelliler ortaokulu, özel işitme …
Özel eğitim alanları nelerdir?
Eğitim Alanları
- Özel Öğrenme Güçlüğü
- Dil – Konuşma Bozuklukları
- Down Sendromu.
- Kas Hastalıkları ve Bedensel Yetersizlik.
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite.
- Davranış ve Sosyal Uyum Problemleri.
- Zihinsel Engelli Bireyler.
- İşitme Engelli Bireyler.
Özel eğitim alt sınıfı ne demek?
Özel eğitim alt sınıfı ne demek?
Özel alt sınıflar, ilköğretim okulunun özel bir sınıfıdır. Bu sınıflar; ilkokula gidebilecek ama zihinsel olarak yeterliliği olmayan çocuklar için açılmıştır. Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarlar bu sınıflarda okutulur. Tek sıkıntı ise bu çocuklar için özel yetişmiş eğitimci sayısının az olmasıdır.
Özel eğitim sınıfında neler yapılır?
Özel eğitim sınıfında neler yapılır?
Özel eğitim sınıflarında kayıtlı olan öğrenciler yarı zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme uygulaması kapsamında bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme biriminin planlaması doğrultusunda bazı dersleri ve sosyal etkinlikleri diğer akranları ile bir arada yapabilirler.
Özel eğitimin alt grupları nelerdir?
Özel gereksinimli bireyler, genellikle şu gruplarda toplanmaktadır:
- Zihinsel Yetersizlik.
- Özel Öğrenme Güçlüğü
- Bedensel Yetersizlik, Süreğen Hastalık ve Ortopedik Yetersizlik.
- Dil ve Konuşma Güçlüğü
- İşitme Yetersizliği.
- Görme Yetersizliği.
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
- Yaygın Gelişimsel Bozukluk.
Özel eğitim Uygulamaları Nelerdir?
Özel eğitim Uygulamaları Nelerdir?
Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin takip ettikleri program esas alınarak gelişim özellikleri, eğitim ihtiyaçları, performansları doğrultusunda hedeflenen amaçlara yönelik hazırlanan ve bu bireylere verilecek destek eğitim hizmetlerini de içeren bireyselleştirilmiş eğitim programı uygulanır.
Özel eğitimle ilgili temel kavramlar nelerdir?
Özel eğitimle ilgili temel kavramlar nelerdir?
Özel eğitime gereksinimi olan çocukların tanımlanmasında zedelenme, yetersizlik, engel, risk gibi kavramlar sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu kavramlar hakkında bilgi sahibi olmanın özel eğitime gereksinimi olan bireyleri anlamada okuyuculara ve uygulamacılara yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özel eğitim kimleri kapsar?
ÖZEL EĞİTİM KİMLERİ KAPSAR? Özel gereksinimi nedeniyle, normal gelişim gösteren çocuklar için hazırlanmış öğretim programlarından faydalanamayan çocukları kapsar.