Son Konular

OTV Bildirimi nasil yapilir?

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4

ÖTV Bildirimi nasıl yapılır?

Tevkifata tabi tutulan ÖTV tutarı, vergi sorumlularınca teslimin gerçekleştiği vergilendirme dönemini izleyen 10 uncu günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine elektronik ortamda verilen (6) numaralı ÖTV beyannamesi ile beyan edilerek ödenir.

ÖTV yi kim alır?

İthalatçı ve ilk satıcılar, ilgili mal için devletin o malın nitelikleri veya elde edilme kriterleri doğrultusunda belirlemiş olduğu oran ya da maktu doğrultusunda ÖTV bedelini belirler. Bu bedel malın ithal edilmesi ve/veya satılması sürecinde ödenmiş olur. Motorlu taşıtlarda ise mükellef nihai tüketicidir.

ÖTV uygulamasına geçişin gerekçesi nedir?

Vergiye tâbi olmayan mallar için yanlışlıkla vergi hesaplanması veya vergiye tâbi mallardan daha yüksek oranda vergi hesaplanması halinde, fazla veya yersiz olarak hesaplanan özel tüketim vergisinin hazineye intikali açısından, bu verginin de beyan edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

ÖTV hangi mallardan alınır?

Hangi ürün ve hizmetlerden ÖTV alınacağı kanunlarla belirlenmiştir. ÖTV kanununun 4. Maddesinde bu ürün ve hizmetler belirlenmiştir. Bunlar; lüks araçlar, beyaz eşya, alkol-sigara, akaryakıt, mücevher, kürk vb. ürünlerdir.

ÖTV li fatura nasıl işlenir?

Her faturada verilmesi gereken genel bilgiler girildikten sonra Özel Tüketim Vergisi'ne tabii ürünlerin alım satımı gerçekleştiriliyorsa, faturada bu vergi çeşidinin yer alması gerekir. ÖTV'li faturalar hazırlanırken KDV'nin yanı sıra ÖTV için ödenecek tutar, oran ya da yüzde yer almalıdır.

Araç ÖTV kim öder?

Araç ÖTV kim öder?
ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.

ÖTV başka ülkelerde var mı?

Görüldüğü gibi, ÖTV sadece Türkiye ve AB üye ülkelerinde değil tüm OECD üye ülkelerinde ve dünyadaki birçok farklı ülkede farklı oran ve adlar altında uygulanmaya devam etmektedir.

ÖTV vergisi neden çıktı?

Ürün veya mallar üzerinden devlete kesilen bir vergi türüdür. Avrupa Birliği'ne uygun şekilde Türkiye'de de kanunlarla sınırları belirlenmiş olan ÖTV'nin uygulanma amacı zararlı mal ya da maddelere uygulanarak kullanımını azaltmanın amaçlanmasıdır. Bu nedenle sosyal faydayı gözetmektedir.

ÖTV ne zaman geldi?

ÖTV ne zaman geldi?
22 asıl ve 8 geçici maddeden oluşan 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu 1 Ağustos 2002 tarihi itibariyle yürürlüğe konulmuştur.

Özel tüketim vergisinin konusu nedir?

Sadece belirli mal ve ürünler üzerinden alınan KDV'ye göre daha dar bir alanı kapsayan vergidir. Özel Tüketim Vergisi başlıca 3 grup mallarda yoğunlaşmaktadır; Alışkanlık Veren Mallar (çay, kahve, meşrubat, sigara, alkol, vb…) Lüks Tüketim Konusu Mallar (kürk, mücevher, vb…)

Hangi tür engelliler araç alabilir?

Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir. Fakat %40-89 oranındaki engelliler ile %90 ve üzerindeki engelliler için araç alımı şartları farklıdır.

ÖTV Bildirimi nasıl yapılır?
ÖTV bildirimi yapmak için vergi sorumluları, tevkifata tabi tutulan ÖTV tutarını vergilendirme dönemini takip eden 10 uncu gün akşamına kadar KDV'ye bağlı oldukları vergi dairesine elektronik ortamda (6) numaralı ÖTV beyannamesi ile beyan etmeleri gerekmektedir. Bu süreçte beyan edilen ÖTV tutarı da aynı anda ödenmelidir.

ÖTV'yi kim alır?
ÖTV, ithalatçılar ve ilk satıcılar tarafından tahsil edilir. Devlet, belirli mallar için özel tüketim vergisi oranını veya maktu bedelini belirler ve bu tutarın ödenmesi ithalat veya satış aşamasında gerçekleşir. Motorlu taşıtlarda ise vergiyi nihai tüketici öder.

ÖTV uygulamasına geçişin temel gerekçesi, vergiye tabi olmayan mallar için yanlışlıkla vergi hesaplanması veya vergiye tabi mallardan daha yüksek oranda vergi hesaplanması durumunda, fazla veya yersiz olarak hesaplanan özel tüketim vergisinin hazineye intikalini sağlamaktır. Böylece vergi adaleti ve düzeni sağlanmaya çalışılmaktadır.

ÖTV hangi mallardan alınır?
ÖTV'nin alındığı mallar ve hizmetler, yasalar tarafından belirlenmiştir. Lüks araçlar, beyaz eşya, alkol-sigara, akaryakıt, mücevher, kürk gibi ürünler ÖTV'ye tabi tutulan ürünler arasında yer almaktadır. Bu ürün ve hizmetler, ÖTV kanununun 4. maddesinde belirtilmiştir.

ÖTV'li fatura nasıl işlenir?
ÖTV'li fatura düzenlenirken, genel fatura bilgilerinin yanı sıra özel tüketim vergisine tabi ürünlerin alım satımı gerçekleştiriliyorsa, faturada bu vergi türüne ilişkin bilgilerin yer alması gerekmektedir. ÖTV'li faturalarda, KDV'nin yanı sıra ÖTV için ödenecek tutar, oran veya yüzde de belirtilmelidir.

Araç ÖTV kim öder?
Araçlarda ÖTV, malın ilk satıcısı veya ithalatçısı tarafından ödenir. ÖTV, malın ithal edilmesi veya ilk alıcısına teslim edilmesi durumunda doğar. Motorlu taşıtlarda ise vergiyi nihai tüketici yani aracı satın alan birey öder. ÖTV'nin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.

ÖTV başka ülkelerde var mı?
ÖTV, Türkiye ve AB üye ülkeleri başta olmak üzere tüm OECD üye ülkeleri ve dünya genelinde farklı oranlar ve adlar altında uygulanmaktadır. ÖTV, diğer ülkelerde de benzer amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır.

ÖTV vergisi neden çıktı?
ÖTV, ürün veya mallar üzerinde devlete kesilen bir vergi türüdür. Türkiye'de de Avrupa Birliği'ne uygun şekilde belirlenmiş olan ÖTV'nin amacı, zararlı mal veya maddelere uygulanarak kullanımını azaltmayı ve dolayısıyla sosyal fayda sağlamayı hedeflemektedir.

ÖTV ne zaman geldi?
Özel Tüketim Vergisi Kanunu olan 4760 sayılı kanun, 1 Ağustos 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunda 22 asıl ve 8 geçici madde bulunmaktadır.

Özel tüketim vergisinin konusu nedir?
Özel Tüketim Vergisi, sadece belirli mal ve ürünler üzerinden alınan, KDV'ye göre daha dar bir alanı kapsayan bir vergidir. Başlıca odaklandığı 3 grup mal; alışkanlık veren mallar ve alkol, sigara gibi zararlı maddeler ile lüks tüketim konusu mallardır.

Hangi tür engelliler araç alabilir?
Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekmektedir. %40-89 oranındaki engelliler ile %90 ve üzerindeki engelliler için araç alımı şartları farklılık gösterebilir.

1800 de ne oldu?

Dunyada ilk kurulan sehir neresidir?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.693
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt