Son Konular

Ombudsman ne kadar surede sonuclanir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Ombudsman ne kadar sürede sonuçlanır?

Kamu Denetçiliği Kurumu gerekli inceleme ve araştırmasını şikâyet tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırır.

Kamu Denetcisi nasil Gorevlendirilir?

Kamu Denetcisi nasil Gorevlendirilir?
Kamu Başdenetçisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gizli oyla dört yıl için seçilir. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır.

Kamu baş denetçisi nasıl olunur?

Kamu baş denetçisi nasıl olunur?
a) Türk vatandaşı olmak. b) Seçimin yapıldığı tarihte başdenetçi için 50, denetçi için 40 yaşını doldurmuş olmak. c) Dört yıllık eğitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idarî bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak.

Kamu Denetçiliği Kurumuna Baş Denetçi ve Denetçi olarak seçilebilme şartları nelerdir?

Başdenetçi veya denetçi seçilebilmek için adaylarda, Türk vatandaşı olması, seçimin yapıldığı tarihte başdenetçi için 50, denetçi için 40 yaşının doldurulmuş olması, tercihen hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden mezun olması, kamu kurum ve kuruluşlarında, uluslararası …

Kamu Denetçiliği sınavına kimler başvurabilir?

Kamu Denetçiliği sınavına kimler başvurabilir?
2- Sınava; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olanlar veya diğer öğretim dallarından lisans …
Başvuru araştırılmak ve değerlendirilmek üzere, konu hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla yazışmalar ve görüşmeler yapılır. Kamu kurumlarından konu hakkında 30 gün içerisinde cevap vermek üzere, bilgi ve belge talep edilir .

KDK ne kadar sürede sonuçlanır?

KDK ne kadar sürede sonuçlanır?
KDK'ya yapılan şikâyet başvuruları, inceleme ve araştırma, şikâyet tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlandırılır. Kararlar ilgili mercie ve şikâyetçiye tebliğ edilir. Başvuran aleyhine karar alınması ya da idarenin tavsiye kararına uymaması durumundan dava açma süresinin yeniden işlemeye başlar.

KDK tavsiye kararı ne demek?

KDK'nın yapmış olduğu inceleme ve araştınma sonucunda şikayetçinin haklı olduğu ve idarenin işlem veya eyleminin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu , dolayısıyla ortada bir mağduriyet olduğu sonucuna varılırsa "Tavsiye kararı" verilir.

Ombudsman kim denetler?

Ombudsman kim denetler?
Genel olarak ombudsmanlık, vatandaşları devlet erkine karşı hak ve özgürlüklerini koruyan bir mekanizmadır. Dolayısıyla ombudsman devletin merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları, yerel yönetimler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını denetleme yetkisine sahiptir.

KDK nedir ne işe yarar?

KDK nedir ne işe yarar?
Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye'nin Kamu ile idarenin her türlü eylem, işlem, tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı, adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleyen, araştıran ve önerilerde bulunan kurumdur.

Ombudsman kararı bağlayıcı mıdır?

Kurum görüşleri idare açısından bağlayıcı değil. Ancak kamu kurumları büyük ölçüde karara uyuyor. Kamu idareleri kararlara uymadıklarında, kurk kararları mahkemelerde belge olarak kullanılabiliyor çünkü tavsiye kararları çok güzel hazırlanmış hukuki metin niteliğinde.

Kamu Denetçiliği Kurumu tavsiye kararları bağlayıcı mı?

Kamu Denetçiliği Kurumu tavsiye kararları bağlayıcı mı?

Dostane çözüm kararı ne demek?

Dostane çözüm kararı ne demek?
MADDE 33/A – (1) Şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikayetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verilir."

Kamu denetçiliği kurumu kime bağlıdır?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. (Ek fıkra: 7/5/2010-5982/8 md.) Kamu Başdenetçisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gizli oyla dört yıl için seçilir.

Kamu bas Denetcisini kim 2022?

Kamu bas Denetcisini kim 2022?
Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref MALKOÇ 1960 yılında Trabzon'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Trabzon'da tamamladı. Lise yıllarında Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ortaöğretim Komitesi Başkanlığını yaptı. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Danimarka ombudsmanı nedir?

Danimarka ombudsmanı nedir?

Kamu Denetçiliği Kurumu, vatandaşların devlet erkine karşı haklarını ve özgürlüklerini koruyan, devletin faaliyetlerini insan haklarına dayalı, hukuka uygun ve adalet anlayışı içinde denetleyen bir mekanizmadır. Şikayetlerin incelenmesi ve araştırılması sonucunda tavsiye kararları verilir. Tavsiye kararları, şikayetçinin haklı olduğu ve idarenin işlem veya eyleminin hukuki standartlara uygun olmadığı durumlarda çıkarılır. Ancak tavsiye kararları idare için bağlayıcı değildir, yani Kanun uyarınca kesin bir yükümlülük doğurmaz. Kamu kurumları genellikle tavsiye kararlarına uyum gösterirler, ancak bu zorunlu değildir.

KDK'nın tavsiye kararları idareyi bağlamaz fakat genellikle ciddiye alınır ve uygulanır. Eğer kamu idaresi tavsiye kararlarına uymazsa, şikayetçi dava açma hakkına sahip olabilir ve mahkemelerde KDK'nın tavsiye kararlarını delil olarak kullanabilir. Tavsiye kararları, hukuki nitelikte olduğundan dolayı mahkemeler tarafından da dikkate alınabilir.

Dostane çözüm kararı ise, şikayet konusunun ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikayetin taraflarca çözüme kavuşturulduğu durumlarda Karar Kurulu tarafından verilen bir karardır. Bu durumda, Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından taraflar arasında barışçıl bir çözüm sağlandığını belirtmek amacıyla dostane çözüm kararı çıkarılır.

Danimarka'da ise "Ombudsman" olarak bilinen mekanizma, vatandaşların devletin faaliyetleri ve kararları üzerinde denetim yapılmasını sağlayan bağımsız bir kurumdur. Danimarka Ombudsmanı, devletin yasama, yürütme ve yargı faaliyetlerinin şeffaflığını ve hesap verilebilirliğini sağlayarak vatandaş haklarını korur ve yetkililere tavsiyelerde bulunur. Bu mekanizmanın amacı, devlet kurumlarının vatandaşlara karşı adil ve şeffaf olmasını sağlamaktır.

1 yildan 5 yil hapis cezasi veya adli para cezasi?

Hasar deger kaybi nasil alinir?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.682
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt